Eén van de grote verschillen tussen een professioneel logo laten ontwerpen door een gespecialiseerd bedrijf en een gratis logo of een logo dat gemaakt is door één van de vele goedkope websites die op het internet te vinden zijn. Is toch wel het bestandsformaat. Want niet elk bestandsformaat is geschikt voor een logo. En al zeker als je dit logo wil gaan vergroten zonder kwaliteitsverlies. Zo zijn de meeste goedkope logo’s niet bruikbaar om op een grote banner of auto te plaatsen en dat komt alleen al door het foute bestandsformaat. Hieronder krijg je een overzicht van alle bestandsformaten voor een logo.
Bestandsformaten voor een logo
.JPG / .JPEG
Het meeste bekende formaat is ongetwijfeld het .JPG / .JPEG (Joint Photographic Experts Group) bestand. Dit bestand, dat vooral gekend is van de foto’s die je neemt met je eigen camera, is uiterst geschikt voor online gebruik zoals op je website. Dit omdat het een klein bestand is en dus de laadtijd van je website aanzienlijk verlaagd. Voor drukwerk ben je met dit bestand echter weinig, want door de lage pixels zal een afdruk er niet zo mooi uitzien. En al zeker niet als het logo vergroot wordt. Vraag je een gratis logo aan, dan is dit vaak het enige bestandsformaat dat je krijgt. Wil je een professioneel bedrijf oprichten, dan is dit volgens ons dus geen optie.
.GIF
Een .GIF (Graphics Interchange Format) is een bestandsformaat waarmee je geanimeerde bewegende logo’s kan tonen. Deze zijn uiteraard alleen online te gebruiken maar kunnen wel een leuke extra dimensie aan je website of Facebookpagina geven. In dit bestand kan je wel maximum 256 verschillende kleuren opslagen. Dit bestandsformaat voor een logo is enkel te verkrijgen bij een professioneel en gespecialiseerd bureau.
.PNG
Een van de populairste en meest gebruikte bestandsformaten voor een logo is een .PNG (Portable Network Graphics) bestand. En dat komt dan vooral door de transparante achtergrond dat het logo krijgt. Hierdoor kan je het logo dus op elke achtergrond gebruiken zonder dat je verbonden bent met een achtergrondkleur. Dit maakt het zeer geschikt voor drukwerk. Een .JPG is daarin dus beperkter. Een .PNG bestand is noodzakelijk. Dat zal je snel genoeg merken. Ook bij de afdruk is er minder kwaliteitsverlies dan bij een .JPG.

.EPS
Het .EPS (Encapsulated Post Script) bestand is het bestand dat je echt nodig hebt als je kwalitatieve afdrukken wil van de hoogste kwaliteit. Dit bestand, dat bewerkt kan worden in programma’s als Illustrator en Photoshop, biedt dus veel mogelijkheden. Ook wanneer het logo moet bewerkt of gebruikt worden in andere toepassingen. Bij de meeste (goedkope of gratis) online websites krijg je dit bestandsformaat niet. Dit kan je in de toekomst in problemen brengen. Probeer hier dus niet op te besparen. Want je logo is je bedrijfsidentiteit en vaak het eerste wat de klant van jouw ziet. Je wil dus dat dit zeker in orde is. Kies altijd voor kwaliteit dat een leven lang mee kan gaan. En een onderdeel van die kwaliteit is dus ongetwijfeld een .EPS bestand.
.AI
Een ander bestand dat uit vectoren bestaat en dus vergelijkbaar is met het .EPS bestand is het .AI (Adobe Illustrator) bestand. Ook dit bestandsformaat is uitermate geschikt voor een logo. Want ook dit logo is uitrekbaar en perfect te vergroten zonder kwaliteitsverlies. Ook eventuele aanpassingen aan het logo zijn gemakkelijk door te voeren door iemand met kennis van Adobe Illustrator. Ook dit bestand getuigd van kwaliteit.
Beste bestandsformaat voor een logo?
Het beste bestandsformaat voor een logo is dus ongetwijfeld een .EPS bestand. Dit omdat dit niet alleen de beste kwaliteit levert maar ook omdat het je toelaat om eventuele aanpassingen te doen in de toekomst. Naast dit .EPS bestand heb je ook altijd een .JPEG en of een .PNG bestand nodig voor je online zichtbaarheid. Een .EPS bestand is namelijk iets te ‘zwaar’ waardoor je website aanzienlijk vertraagd. Ook wij leveren al onze kwalitatieve logo’s in de juiste bestanden zodat jij alles wat je met je logo wil doen ook effectief kan doen.