De groei van Influencer Marketing sinds de Covid-pandemie

Influencer Marketing kent al jaren een opmars maar sinds de Covid-pandemie is de digitale wereld in een stroomversnelling geraakt, zo ook Influencer Marketing. Steeds meer bedrijven zien het nut van influencer campagnes en willen hier dan ook gretig op inzetten. Eindelijk zijn ook Belgische bedrijven mee met dé marketingvorm die andere landen al jaren toepassen.

Wat is Influencer Marketing?

Influencer Marketing, of kortweg IM, is een vorm van marketing waarbij reclame wordt gemaakt voor merken of bedrijven via online kanalen van personen met een groot bereik. Dit kunnen bekende personen zijn maar ook bijvoorbeeld bloggers, Youtubers, Instagrammers, etc. Deze vorm van reclame wordt vaak authentieker beschouwd als traditionele vormen van reclame en net daarom is deze vorm van marketing zo effectief.

De volger (en potentiële klant) voelt een sterke connectie met de bekende influencer en zal daarom sneller geneigd zijn om iets aan te nemen van deze persoon wanneer hij/zij hiervoor reclame maakt. Er is een vertrouwensband of de volger wil op deze influencer gelijken en gaat daarom zijn/haar koopgedrag aanpassen. De influencer beoefent letterlijk invloed uit op zijn/haar volgers.

Komst van Covid-19

Deze vorm van marketing is de laatste decennia al aan een opmars bezig maar sinds de komst van Covid-19 is de hele digitale wereld in een stroomversnelling geraakt. Zo ook Influencer Marketing in België. Ons land hinkelde altijd achterop op vlak van IM als we kijken naar onze buurlanden Nederland en Duitsland. Maar we zijn stilaan een inhaalbeweging aan het maken. Ook hier hebben bedrijven nu eindelijk begrepen wat de grote kansen zijn van IM.

Bedrijven spenderen meer budgetten aan online marketing, in het bijzonder aan Influencer Marketing omdat ze weten dat dit leeft bij de jongere generatie. En het werkt. Resultaten tonen effectief aan dat ons koopgedrag sterk afhangt van wat we zien bij personen die we online volgen.

groei van Influencer Marketing

Meer aanbod

Dat de populariteit van Influencer Marketing net nu op een hoogtepunt zit, is niet abnormaal. Tijdens de lockdown is er niet alleen heel erg veel vrije tijd gekomen waardoor jongeren massaal online te vinden waren, maar er zijn ook heel veel nieuwe “influencers” geboren. Meer mensen hebben de razend populaire app TikTok ontdekt en verschillende influencers kenden een aanzienlijke groei in volgers op hun kanalen. Dit alles maakt dat influencers de macht online namen. Als bedrijven dan met de juiste influencers in zee gaan, is dat een match made in heaven.

De toekomst

De toekomst voor Influencer Marketing ziet er dus vast en zeker rooskleurig uit. Zeker voor de Belgische markt is er nog enorm veel groeimarge. We zijn nog niet helemaal waar we moeten staan als we kijken naar onze buurlanden maar we zijn op weg in de goede richting.

Als Covid toch één positieve zaak teweeg gebracht heeft, is het wel dat de digitale wereld in een stroomversnelling gezet is geweest. We zijn meer online aanwezig, we hebben meer online interacties en we kopen meer online. Voor digitale marketingbureaus een ware zegen. Alleen jammer dat het op deze, toch wel verplichte, manier teweeg gebracht moest worden. Hopelijk kunnen we in de toekomst digitaal groeien zónder de nefaste gevolgen van een pandemie.

More
articles