4 Mythes over influencers

Influencers komen vaak negatief in het nieuws. Helaas bestaan er hierdoor heel wat mythes over influencers die niet blijken te kloppen. Wij helpen graag deze 4 mythes uit de wereld en laten je graag kennis maken met de meerwaarde die influencers kunnen bieden voor jouw bedrijf.

1 Dat is toch geen echte job?

Het grootste misverstand dat leeft over influencers is dat zij geen echte job zouden uitoefenen. Akkoord, er zijn influencers die niet professioneel bezig zijn met content maken en voor hen is dit louter een hobby. Maar er zijn wel degelijk fulltime zelfstandige influencers, ook in België. Influencers werken hard. Ze zijn dagelijks bezig met content maken, met creatieve concepten bedenken, met netwerken, met bijscholingen en met de nieuwste trends opvolgen. Als je op alle kanalen actief wilt zijn, wordt het ook al snel een fulltime job waarbij je 7/7 aanwezig bent. Dit mag je niet onderschatten. Wees bewust van het feit dat influencers expert zijn in alles er mooi te laten uitzien. Ook hun leven kan er op sociale media schitterend uitzien, maar dat is zeker niet altijd het geval.

2 Ze krijgen alles gratis

Het is zo dat influencers producten opgestuurd krijgen om hiervoor reclame te maken. Het lijkt ons ook logisch dat dit het geval is, want anders weet de influencer niet hoe hij/zij de kwaliteiten van het product in de spotlight kan zetten. Moest de influencer reclame maken voor iets dat hij/zij niet eerst uitgeprobeerd heeft, dan is hij/zij eigenlijk lucht aan het verkopen. Cruciaal is dus dat deze persoon verschillende producten en diensten kan testen alvorens er (al dan niet) promotie voor te maken.

Daarnaast moet je weten dat influencers zeker niet alles gratis krijgen. Er zijn een aantal influencers die graag het onderste uit de kan halen bij een samenwerking met een merk, maar dit is zeker niet altijd het geval. En onthou ook dat dit een job is zoals een andere. De influencer geeft ook steeds iets in return. Dus echt ‘gratis’ is het product of de dienst zeker niet. Een mythe rond influencers dat dus zeker de wereld moet uitgeholpen worden!

Mythes over influencers

3 Het zijn wandelende reclameborden

Het klopt dat influencers vaak reclame of promotie maken voor een merk of bedrijf. Het is nu eenmaal hun job. Het zou dus ook vreemd zijn moesten ze dit zelden of nooit doen. Ze worden immers betaald om op een persoonlijke manier promotie te voeren voor merken en bedrijven. Maar om te zeggen dat influencers wandelende reclameborden zijn, is sterk overdreven. In sommige gevallen voelt het misschien aan dat een specifieke influencer te veel reclame maakt voor een bepaald merk (of meerdere merken), maar weet dat een (goede) influencer ook steeds een selectie maakt in de merken die hem/haar aanschrijven om samen te werken. Geen enkele influencer gaat op élk voorstel in dat hij/zij aangeboden krijgt. Er moet namelijk altijd feeling zijn tussen de influencer en het merk in kwestie. Als je dus een influencer reclame ziet maken voor een bedrijf, dan kan je ervan uitgaan dat deze persoon ook werkelijk houdt van het merk dat hij/zij vertegenwoordigd. Zijn/haar naam staat immers ook op het spel.

4 Ze lichten mensen op

Buitenstaanders plaatsen influencers vaak in een negatief daglicht. Waarom? Wellicht omdat ze niet weten wat deze personen precies doen en er daarom, geheel onterecht, van uitgaan dat ze op een oneerlijke manier tewerk gaan. Al snel wordt er eens gezegd dat influencers mensen zouden oplichten. Maar dat is zeker niet waar. Zoals bij elke job heb je mensen die onbekwaam zijn en die zorgen voor negatieve reacties. Dat wil niet zeggen dat iedereen zo is. De meeste influencers zijn heel betrouwbaar, loyaal en gemakkelijk in de omgang. Ze werken hard en proberen zo goed mogelijk de wensen van de klant te vervullen. Wanneer een influencer misinformatie verspreidt, wanpraktijken steunt of geldt verdient zonder daarvoor iets in return te doen, dan kan je spreken van een oplichter. Maar deze personen komen zelden voor. Ga er dus niet meteen van uit dat alle influencers mensen oplichten. Dat komt heel kwetsend over naar de hardwerkende influencers.

Mythes over influencers

Bovenstaande mythes over influencers hebben we gelukkig kunnen ontkrachten. Influencers kunnen een enorme meerwaarde bieden in de online marketing voor je bedrijf. Indien je hier graag meer informatie over wenst, kan je dit altijd gratis en vrijblijvend opvragen.

More
articles