4 Nieuwe Trends Op Vlak Van Influencer Marketing

Influencer Marketing is een marketingvorm die de laatste jaren aan populariteit toeneemt. Bij deze vorm van marketing worden influencers (mensen met een groot online bereik) ingezet om promotie te maken voor merken en bedrijven. Zoals elke marketingvorm, is ook deze onderhevig aan veranderingen en trends. Zoals bijvoorbeeld het nieuwe social media platvorm Clubhouse. Wij geven hier een inkijk in 4 nieuwe trends op vlak van influencer marketing.

Nieuwe Generatie

Influencer Marketing evolueert snel en het is dan ook niet verwonderlijk dat de nieuwste generatie influencers klaarstaat om hiermee van start te gaan. Deze nieuwe generatie (Gen Z) focust zich voornamelijk op TikTok. Instagram blijft belangrijk maar voornamelijk op TikTok zien we meer en meer influencers optreden die promotie maken voor brands. Er was een tijd wanneer dit not done was op TikTok, maar die lijken we stilaan achter ons te laten. Er is wel nog steeds voorzichtigheid nodig want in het verleden zijn er al TikTok-accounts verwijderd omwille van het openlijk reclame maken voor producten of diensten. Influencer marketing zal zich op dit platform ook voornamelijk laten gelden door gesponsorde video’s waarbij influencers ingezet worden. De marketing verloopt dan niet (alleen) via het kanaal van de influencer zelf maar voornamelijk via gesponsorde content in de vorm van advertenties.

Nano-Influencers

De komst van influencer marketing bij nano-influencers is niets nieuw, maar de toename van collabs tussen (grote) merken en deze kleinere influencers is wel noemenswaardig. Zo hoef je niet langer 100 000 volgers te hebben om je eerste (betaalde) samenwerking te kunnen bemachtigen als influencer. Indien je als nano-influencer (een influencer met een volgersaantal tussen de 100 en de 5000 volgers) een sterke community en niche hebt, kan je al een heel eind komen en je zelfs betaald krijgen voor je samenwerkingen. Ook micro-influencers (influencers met een bereik tussen de 5000 en 50 000 volgers) blijven enorm belangrijk. Als bedrijf moet je natuurlijk wel inzetten op meerdere nano- of micro-influencers vooraleer je een succesvolle campagne zal bekomen.

Trends Op Vlak Van Influencer Marketing

Virtual Influencers

Het laatste jaar zagen we voornamelijk een toename in authentieke content. Deze trend zet zich nog wel even voort in het jaar 2021, maar we zien ook een ander opmerkelijk fenomeen opduiken. Namelijk het gebruik van Deep Face. Bij deze technologie kunnen gezichten en stemmen van bekende personen (op sociale media) nagemaakt worden. Het gevaar? Iedereen kan zich voordoen als deze persoon en dus valse berichten verspreiden. Toch zien we het ‘succes’ van deze technologie al opduiken op platformen als TikTok. Verder zullen er ook meer virtual influencers ontstaan. Dit zijn influencers die niet echt bestaan maar er wel levensecht op sociale media uitzien. Het klinkt een beetje creepy en robotachtig, maar het bestaat werkelijk!

Podcasts

Tot nu toe richtte influencer marketing zich vooral op beelden. Zowel fotografie als videografie waren de laatste jaren zeer populair. Maar nu wordt ook audiografie belangrijker. Met nieuwe populaire social media-platformen, waaronder Clubhouse als grootste aanzien wordt, worden podcasts belangrijker. Ook via zo’n podcast kan er aan influencer marketing gedaan worden en dat zal in de toekomst dus ook vaker gebeuren.

Meer Influencer Marketing Trends

Er zullen zich nog heel wat nieuwe trends ontwikkelen met betrekking tot influencer marketing. Maar bovenstaande zijn zeker de belangrijkste vier. Indien u als bedrijf op deze markt wil inzetten, loont het om deze vier van dichterbij te gaan bekijken en in overweging te nemen. Zo bent u zeker van een innovatieve uitstraling en -indien goed aangepakt- een succesverhaal. 

More
articles