Welke verschillende influencer campagnes bestaan er?

Laatst besproken we al de talrijke voordelen om met influencers samen te werken om zo de zichtbaarheid van jouw bedrijf te vergroten. Vandaag geven we graag meer uitleg over welke verschillende influencer-campagnes er zoal bestaan. Er zijn uiteraard veel verschillende mogelijkheden om samen te werken met influencers. We bespreken ze hier.

Barter Deal

Bij een Barter Deal krijgt de influencer een gratis product of dienst in ruil voor content (beeldmateriaal). Er is dus geen betaalde opdracht. De influencer krijgt louter een product/dienst. Afhankelijk van de gemaakte afspraken, zal de influencer een social media-post hierover maken. Voor dure producten of diensten wordt er door de klant vaak meerdere social media-posts in de plaats gevraagd. Het spreekt voor zich dat niet iedere influencer geïnteresseerd is in een Barter Deal. Zeker niet wanneer het product of de dienst niet van erg hoge waarde is. Een influencer steekt vaak veel werk, tijd en soms geld in het maken van social media-posts.

Professionele influencers zullen dus niet geneigd zijn om ‘gratis’ werk te leveren voor een product/dienst van enkele euro’s. Voor bijvoorbeeld een volledig gedekte reis of het (tijdelijk) gebruik van een auto, kan dit natuurlijk anders liggen omdat de kost hoger ligt. Dit is zeer afhankelijk van influencer tot influencer.

Paid Collaboration

Naast een Barder Deal heb je natuurlijk ook de Paid Collaboration oftewel Sponsorships. Hierbij wordt de influencer betaald voor een opdracht. De influencer ontvangt nog steeds een product/dienst om hier promotie over te kunnen maken, maar daar bovenop wordt er nog een extra bedrag afgesproken dat de influencer ontvangt voor de geleverde diensten. De meeste professionele influencers gaan op deze manier te werk. Het afgesproken bedrag kan deels voor de geleverde diensten betaald worden en deels achteraf of volledig vooraf of volledig achteraf. Dat hangt natuurlijk af van de gemaakte afspraken tussen de klant en de influencer of het marketingbureau en de influencer. Meestal wordt een influencer pas achteraf betaald, na de geleverde diensten. Een waterdicht contract is hierbij essentieel! ROTS Creators kan hiervoor zorgen!

Influencer campagnes

Ambassadorship

Bij een Ambassadorship oftewel Brand Ambassador Programs, gaat een merk vaste influencers gebruiken om zijn/haar boodschap te verkondigen. Er worden op regelmatige basis producten naar de influencer toegestuurd die dan op zijn/haar beurt promotie maakt. Vooraf wordt er een vast tarief (per maand of per jaar) afgesproken in verhouding met de te leveren diensten. Deze vorm van samenwerking vereist een perfecte match tussen klant en influencer, goede afspraken en een waterdicht contract zodat beide partijen niet voor verrassingen komen te staan. Brand Ambassadors worden ook regelmatig uitgenodigd voor (pers)events zodat het doelpubliek ziet dat het merk gelinkt is aan deze influencer. Dit verhoogt de betrouwbaarheid en zichtbaarheid van het merk op dat moment.

Affiliate Marketing

Voornamelijk bij bloggers, maar steeds ook vaker bij influencers, wordt er gewerkt met Affiliate Marketing. Bij deze vorm van samenwerken geeft het bedrijf een deel van de omzet (bijvoorbeeld 10%) aan de influencer. De influencer of blogger krijgt een persoonlijke link of kortingscode die hij of zij moet communiceren met zijn of haar volgers. En van zodra iemand deze link of kortingscode gebruikt, krijgt de influencer een bepaalde procent op de verkochte goederen/diensten.

Dit is een zeer eerlijke manier van samenwerken, maar niet iedere influencer zal hiervoor openstaan. Vaak wordt er een bepaald bedrag betaald met daar bovenop een affiliate-link. Zo is de influencer ook zeker van zijn of haar inkomsten, want het kan altijd zijn dat niemand geïnteresseerd is om iets aan te kopen op dat moment. Bij deze vorm van samenwerken heeft de influencer uiteraard het meeste risico en het bedrijf het minste. Zo werkt bol.com met deze techniek. Ook Instagram bied in 2021 deze vorm van marketing! Wat het social-media landschap voorgoed zal veranderen.

Giveaway

Bij een Giveaway, oftewel een winactie, gaat de influencer een product of dienst van een bedrijf of merk weggeven aan zijn/haar volgers. Een Giveaway heeft, naast een verhoogde zichtbaarheid, vaak als doel om meer volgers te genereren. Een Giveaway kan zowel een ‘gratis’ opdracht als betalende opdracht zijn. Vaak is het zo dat influencers dit soort samenwerkingen gratis aangaan omdat ze hier zelf meer zichtbaarheid en volgers mee kunnen genereren. Het bedrijf in kwestie zal deze actie namelijk ook delen op zijn kanalen waardoor ook de zichtbaarheid van de influencer wordt verhoogt. Het kan ook zijn dat meerdere influencers deze Giveaway dragen waardoor de zichtbaarheid enorm verhoogt wordt. Bij een winactie is vaak een van de voorwaarden om alle profielen te volgen die deze winactie organiseren. Ook bij dit soort samenwerking hangt alles af van de gemaakte afspraken onderling.

Een geschikt marketingbureau voor een influencer campagnes

U merkt vast dat een doeltreffende influencer-campagne opstarten geen kinderspel is. Daarom kan u beroep doen op een geschikt marketingbureau zoals ROTS Creators. Bij elke influencer-campagne zorgt ROTS ervoor dat de juiste influencer ingezet wordt afhankelijk van het doel van de campagne.

Uit onze getalenteerde database selecteren wij steeds de beste influencers voor uw budget. Daarnaast nemen wij de gehele campagne op ons, van intake tot evaluatie. En kan u rekenen op de best mogelijke resultaten. Bovendien garanderen wij waterdichte contracten zodat u, noch de influencer, voor verrassingen komen te staan.

More
articles