Hoe vind ik de juiste boekhouder?

Het vinden van de juiste boekhouder is een belangrijke taak die je niet mag onderschatten. Een goede boekhouder zal je namelijk heel wat problemen en geld besparen. Daarnaast kan je advies inwinnen en kan hij je helpen bij het maken van beslissingen. In een ideaal scenario bouw je dus een vertrouwensband op met deze boekhouder. 

Bij het kiezen van de juiste boekhouder speelt de sector waarin hij gespecialiseerd is een grote rol. Vraag dus altijd na in welke sector hij gespecialiseerd is. Zo zal een boekhouder gespecialiseerd in vastgoed minder ervaring hebben met de auteursrechten waar een grafische designer gebruik kan van maken en omgedraaid. Niet elke boekhouder kan gespecialiseerd zijn in elke sector vraag dit dus na! 

“Een goede boekhouder zal je namelijk heel wat problemen en geld besparen. Daarnaast kan je advies inwinnen en kan hij je helpen bij het maken van beslissingen.”

Wat moet een boekhouder doen?

Een boekhouder houd de volledige (financiële) administratie bij en regelt deze voor jou. Daarnaast controleert hij de facturen en maakt hij de BTW -aangifte op. Ook de Aangifte van Inkomstenbelasting en het opmaken van de balans en de jaarrekening behoort tot het takenpakket van de boekhouder. Al is de grootste meerwaarde van een boekhouder het advies en de raad die je kan krijgen. De juiste boekhouder zal zichzelf dan ook dubbel en dik terugverdienen. 

De juiste boekhouder vinden?

 • Kennis van de Sector

  De boekhouder die je onder de arm gaat nemen moet kennis hebben van jouw sector. Dit zal je heel wat voordelen en winst opleveren. Hij weet namelijk wat er allemaal mogelijk is binnen jouw sector. Een boekhouder die dit nog moet uitzoeken zal je geld kosten.

 • Budget

  Ook het budget is natuurlijk een belangrijke factor. En hoewel een boekhouder zich wel zal terugverdienen moet je hier natuurlijk ook naar kijken. Maak daarom duidelijke afspraken en wees eerlijk wat er mogelijk is. Je kan altijd enkele taken zelf gaan doen waardoor de boekhouder minder week heeft.

 • Kijk of hij mee is met zijn tijd

  De dag van vandaag veranderd de wereld zo snel en dat is ook bij boekhouden niet anders. Vraag daarom altijd naar de boekhoudpakketten die hij gebruikt. Als hij hier geen gebruik van maakt en alles nog handmatig invoert, kan je beter opzoek gaan naar een andere boekhouder. Het online kunnen nakijken van je financiële situatie is een enorme meerwaarde die we kunnen aanraden aan iedereen.

 • De juiste klik

  Er moet een klik zijn tussen jou en de juiste boekhouder. Je gaat deze persoon namelijk zeer veel moeten toevertrouwen en dat kan alleen optimaal gebeuren als er een klik en wederzijds vertrouwen is. Heb je bij de eerste ontmoeting al een slecht gevoel dan kan je beter een andere boekhouder kiezen.

 • Praat minstens met twee boekhouders

  Ga minstens met twee verschillende boekhouders praten en zeg niet meteen toe na het eerste gesprek. Ga ook niet af op wat je netwerk je aanraad. Jij hebt een andere zaak en dus ook een andere boekhouding. Vergelijk alles en maak een fel overwogen beslissing.

Waar kan ik de juiste boekhouder vinden?

Informeren bij je netwerk is nooit een slecht idee, maar hou hier wel altijd rekening met de sector waar de boekhouder in gespecialiseerd is. Handige website’s die je kan gebruiken bij het vinden van de juiste boekhouder zijn boekhouder-vinden.be en boekhoudersportaal.be. Controleer daarnaast ook altijd of je boekhouder erkend is bij het Beroepsinstituut van Erkende Boekhouders en Fiscalisten (BIBF). 

Conclusie

De juiste boekhouder kan je heel wat geld en tijd opleveren. Neem dus geen snelle beslissing en neem je tijd. Het gebeurt namelijk zeer vaak dat een startend bedrijf na één jaar al moet veranderen van boekhouder. Iets wat dan onnodig veel tijd in beslag neemt,  probeer dus meteen juist te kiezen.