Wat is Affiliate Marketing?

Affiliate Marketing is een vorm van marketing waarbij de adverteerder een vast bedrag of een procent krijgt per verkocht product dat afkomstig is van zijn inspanningen. Zo kan een eigenaar van een website met veel bezoekers een Affiliate link van een product op bol.com aanmaken en op zijn website plaatsen. Als er dan een bezoeker van de website  op deze link doorklikt en dit product bij bol.com ook effectief aankoopt, krijgt de eigenaar van de website hier een vergoeding voor. 

Naast betaald worden bij elke aankoop kan er bij Affiliate Marketing ook per lead of zelfs per click betaald worden. Deze marketingtechniek wordt dan ook vaak gebruikt bij influencer marketing. Waarbij je als onderneming verzekerd bent van de toewijding van de influencer

Affiliate Marketing is een vorm van marketing waarbij de adverteerder een vast bedrag of een procent krijgt per verkocht product dat afkomstig is van zijn inspanningen.  

De voordelen van Affiliate Marketing?

Als onderneming is deze vorm van marketing zeer duurzaam en heb je weinig tot geen grote budgetten nodig. Je betaald de adverteerder namelijk pas na de aankoop. Waardoor je er ook meteen zeker van bent dat elke betaalde euro ook effectief iets heeft opgeleverd. Naast de verkoop die het oplevert zal ook je naamsbekendheid groeien. De adverteerders of influencers die affiliate marketing als verdienmodel gebruiken hebben namelijk een zeer groot bereik. Ook de input die je soms terug krijgt van deze adverteerders kan waardevol zijn en mag zeker niet onderschat worden. 

De nadelen van Affiliate Marketing?

Wie affiliate marketing wil gaan gebruiken zal ofwel gebruik moeten maken van een affiliate netwerk of zelf een een tracking systeem opzetten. Wat natuurlijk een prijskaartje heeft, al zal dit in vergelijking met andere marketingtechnieken relatief laag zijn. Daarnaast heb je ook weinig tot soms geen controle over hoe de adverteerders jouw contant gaat plaatsen. Maar ook hier moet per ervan uitgaan dat hij er zelfs niks aan heeft als dit op een slechte manier gebeurt.

Een ander nadeel en vaststelling  is dat niet elk product geschikt is voor affiliate marketing.  Zo zal je  genoeg marge op je product moeten hebben en zorgen dat ook de adverteerder het interessant genoeg vindt. Een zeer goedkoop product zal dus vaak geen slagingskansen hebben  met deze techniek. 

Hoe begin ik aan affiliate marketing?

Beginnen met affiliate marketing kan je doen door zelf een tracking systeem op te zetten. Of via de gemakkelijke en aangeraden weg, namelijk je aanmelden bij een affiliate netwerk. Enkele goede netwerken zijn TradeTracker, Daisycon, Linkpiza  en PayPro. Je kan in deze software’s zowel aan link aanmaken als opvolgen als ook de adverteerder uitbetalen. 

De tweede stap is het vinden van juiste adverteerders. Bij enkele van de bovenstaande affiliate netwerken kan je deze adverteerders terugvinden. Maar ook zelf opzoek gaan kan perfect. Zoek enkele influencers of bekende blogs binnen je niche op en schrijf deze aan met de vraag of ze open staan voor affiliate marketing. Een nee heb je en een ja kun je krijgen, daarnaast zal een foute match ook geen heel groot probleem zijn omdat je namelijk betaald per verkoop. Ligt dit je allemaal wat veel werk? Dan kan ROTS Creators je daar zeker mee helpen.

Begin met één adverteerder en zie wat het je opbrengt. Je moet namelijk ook kunnen volgen met leveringen en een aanbod hebben dat groot genoeg is. 10 verschillende adverteerders gebruiken als je maar een stock hebt van 20 producten is een slecht idee. Want als jij eventuele bestellingen moet weigeren ben je in de meeste gevallen wel nog verplicht de vergoeding aan de adverteerder te vergoeden 

Conclusie

Affiliate marketing kan wel degelijk een zeer duurzame en goede manier zijn om te groeien. En al zeker als je over een zeer gemakkelijk te schaalbaar product hebt als een software of ebook. De technische kennis voor deze techniek zou dan ook geen obstakel hoeven te zijn. Maak wel altijd duidelijk afspraken met de adverteerder en zet deze afspraken bij voorkeur op papier.