Wat is Content Marketing?

Content Marketing is een strategische aanpakte zich bezig houd met het verspreiden van content dat zowel waardevol als relevant is voor de doelgroep van de dienst of het product dat je probeert te verkopen. Door deze content op een consistente manier te verspreiden probeer je deze doelgroep aan te trekken en te behouden. Content marketing moet gecreëerd worden om een vraag of behoefte van de potentiële klant in te lossen. Een goed marktonderzoek naar wat jouw doelgroep bezig houd is dus van essentieel belang. 

Je kan content marketing invullen op twee manieren. Je kan de informatieve manier gebruiken waarbij je een duidelijk antwoord probeert te geven op belangrijke en minder belangrijke vragen. Of je kan de entertainende manier gaan toepassen. Denk hierbij aan leuke  YouTube video’s of een podcast. Een goed voorbeeld van entertainende content is Red Bull dat verschillende extreme sporters aan zijn merk koppelt om het merk te laten aansluiten bij een levensstijl. 

“Content marketing moet gecreëerd worden om een vraag of behoefte van de potentiële klant in te lossen. Een goed marktonderzoek naar wat jouw doelgroep bezig houd is dus van essentieel belang. “

Voorbeelden van Content Marketing

Content Marketing kan in veel vormen en gedaantes voorkomen. Zo is dit bericht in ons kenniscentrum voor ondernemers een onderdeel van onze content marketing strategie. Waarbij we een antwoord willen aanbieden op elke vraag die een ondernemer zich zou kunnen stellen. Onze doelgroep bestaat dan ook uitsluitend uit ondernemers. 

Het beheren van een YouTube-kanaal, podcast of het inzetten van social media zijn enkele andere voorbeelden van content marketing. Maar ook het organiseren van een event of online tool kunnen gebruikt worden als strategie. Geen idee is te gek als de content aansluit bij de doelgroep. 

Wat is het verschil met inbound marketing?

Waar content marketing zich vooral richt op het aantrekken van geïnteresseerden naar jouw product of dienst. Richt inbound marketing zich vooral een duurzame relatie met klanten en ze op de juiste manier begeleiden in de customer journey.  Deze twee strategieën kunnen vaak door elkaar lopen omdat content vaak voor beide doelen kan gebruikt worden. Wij bij ROTS Creators gebruiken dit bericht en het volledige kenniscentrum als content marketing en onze blog als inbound marketing.

De voordelen van content marketing?

Brand Awarness

Merkbekendheid is één van de meest positieve voordelen van Content Marketing. Want kwalitatieve content die aansluit bij je doelgroep zal gelezen worden en gedeeld worden. Vooral  wanneer dit op een consistente manier gebeurt zal je volgers gaan generen die interessante content gaan delen. Daarnaast zal ook je vindbaarheid in zoekmachines aanzienlijk stijgen. Opvolgen of je brand awarness begroot kan je met Google Analytics

Vertrouwen en geloofwaardigheid

Wanneer de kwaliteit van je content hoog is, zal je snel als expert binnen jouw doelgroep gezien worden. Dit zorgt ervoor dat potentiële klanten je sneller gaan vertrouwen wanneer ze één van jouw diensten nodig hebben. 

Relatief duurzaam

Content Marketing is een relatief duurzame strategie omdat deze content vaak lang meegaat en zorgt voor een organisch bereik. Zeker een blog of kennisbank kan zeer veel opleveren ondanks een klein budget. Maar niet elke content marketing strategie zijn zeer goedkoop. Zo heeft Redbull zijn eigen uitgeverij waar ze enkele miljoenen per jaar insteken. 

Meetbaar

Je kan zo goed alles meten bij content marketing. Van de views en clicks tot de conversies. Je zal dus gemakkelijker de  Return on investment (ROI) kunnen berekenen en bekijken waar je moet bijsturen. Handige website’s om alle acties te meten zijn Google Analytics en Hotjar

Hoe beginnen met content marketing?

 • Marktonderzoek

  Onderzoek je doelgroep en probeer te weten te komen wat je doelgroep bezig houd en met welke vragen zij zitten. Ook het medium dat je doelgroep het meest gebruikt is belangrijk om weten. Gebruiken zij het Instagram of Facebook of kijken zij vooral filmpjes op YouTube.

 • Strategie

  Het uittekenen van de strategie is de belangrijkste en eerste stalbij content marketing. Deze strategie moet een duidelijk doel en plan bevatten om deze doelstellingen te behalen. Een content strategie moet ervoor zorgen dat je een duidelijke weg instapt waar je niet van afwijkt en dat je gemakkelijk kan door communiceren naar werknemers of externe partijen.

 • Communiceren

  Communiceer de gekozen strategie doorheen het hele bedrijf. Van de CEO tot de verkoopster in de winkel, iedereen moet op de hoogte zijn van de gekozen strategie. En belangrijker nog, alle neuzen moeten in dezelfde richting gezet worden. Want alleen zo zal content marketing tot een succes leiden.

 • Aanmaken van kwalitatieve content

  De volgende stap bij content marketing is het creëren van kwalitatieve content die aansluit bij de strategie. Dit kan gaan van schrijven van een blogbericht tot het creëren van video's. De gouden regel hier is, kwaliteit boven kwantiteit.

 • Promotie en Distributie

  Na het ontwikkelen van de content komt het verspreiden van de content. Dit kan via social media maar ook via advertentie of google ads. Een leuk gevolg van content marketing is een organisch bereik creëren. Maar om dit organisch bereik te creëren zal je eerst moeten investeren om de eerste content tot bij de potentiële klant te brengen.

 • Meten en optimaliseren

  Het meten en bijhouden van alle resultaten is een zeer belangrijke stap die zeker niet vergeten mag worden. Behaal ik mijn doelstellingen en moet mijn content bijgestuurd worden om deze doelstellingen te behalen zijn enkele vragen die gesteld moeten worden. Geef je content wel genoeg tijd om de doelstellingen te behalen en probeer niet af te wijken van de strategie.

Waar moet goede content aan voldoen?

Bij het maken van content moet je wel enkele punten in het achterhoofd houden. Zo moet de klant altijd centraal staan en mag de content niet te promotioneel overkomen. Daarnaast moet de lezer geloofwaardige informatie meekrijgen die ook nog eens relevant is. Deze informatie in een aantrekkelijk jasje steken is bovendien een vereiste die niet mag vergeten worden. 

Conclusie

Elke onderneming zou deze marketing strategie in overweging moeten nemen. Deze techniek die de klant centraal zet heeft namelijk enkele duidelijke voordelen. En daarnaast heb je geen groot budget nodig om aan content marketing te beginnen. Zeker bij het opstarten van een blog of kenniscentrum is de kennis die je zelf bezit genoeg.