Wat is Guerrilla marketing?

Guerrilla marketing is een marketingtechniek waarbij er met zo weinig mogelijk budget zoveel mogelijk bereik wordt gecreëerd. Natuurlijk is dit het doel van elke marketingcampagne. Maar bij deze techniek wordt dit op een originele manier op een zeer korte tijd bereikt. 

Bij guerrilla marketing wordt er vooral geld gestoken in de voorbereiding van een actie dan de reclame van de actie. De reclame en de publiciteit zal namelijke een gevolg zijn van de marketingactie actie. Deze marketingactie kan iets ludieks zijn, maar ook een stunt of iets zeer opvallend zijn. 

“Met guerrilla marketing kan je een zeer groot bereik hebben met een zeer laag budget. In theorie heb je zelfs geen budget nodig.”

Enkele voorbeelden van guerrilla marketing?

Een paar van de bekendste guerrilla marketing technieken is het organiseren van een flashmob of het breken van een wereldrecord. Een originelere manier is deze van Netflix die voor de aankondiging van het nieuwste seizoen van Strangers Things enkele sets nabouwden in enkele grote steden in Europa. 

Wat kost deze marketing techniek?

Guerrilla marketing hoeft helemaal niet zoveel te kosten. Vooral de originaliteit is een zeer belangrijke factor. Toch kunnen sommige projecten zoals deze van Netflix met Strangers Things een serieus budget nodig hebben. Maar in theorie kan je deze techniek ook gebruiken zonder budget. Wees creatief, durf en verover de wereld! 

Hoe begin ik aan guerrilla marketing?

Guerrilla marketing begint bij het brainstormen naar goede ideeën en een zoektocht naar de juiste locatie. Want de locatie is bij deze vorm van marketing minstens even belangrijk dan het idee zelf. Ga daarom zelf meerdere keren op de lokatie kijken hoe alles loopt en waar je moet op letten. Vergeet ook bij de uitwerking de pers niet op de hoogte te stellen dat er iets gaat gebeuren. Een originele uitnodiging kan soms al genoeg zijn om jouw campagne tot een succes te maken! 

Conclusie

Guerrilla marketing is een zeer interessante techniek die voor iemand die geen groot budget heeft maar wel een zeer groot bereik wil. Toch is deze vorm van marketing niet voor iedereen weg gelegd. Ga daarom goed na dat de actie en deze vorm van marketing bij de waarde van jouw bedrijf past.