Wat is inbound marketing?

Inbound marketing is een manier van  marketing waarbij we vooral gaan focussen op de klant en waar we content gaan produceren waar deze potentiële klant ook echt iets aan heeft. Deze content moet dus niet alleen inspelen op de vragen van de klant maar hij moet ook nog eens kwalitatief hoog zijn. Op deze manier ga je mogelijke klanten op een organische manier naar jouw website halen. Een blog, e-book, podcasts of zelfs video’s zijn maar enkele voorbeelden van deze marketing strategie. Ook het doelgericht inzetten van social media kan hier bij helpen. 

Een blog, e-book, podcasts of zelfs video’s zijn maar enkele voorbeelden van inbound marketing. Ook het doelgericht inzetten van social media kan hier bij helpen. 

Voordelen van inbound marketing?

De voordelen van inbound marketing zijn eindeloos. Waardevolle leads is het meest gekende voordeel maar dat we deze leads ook beter kunnen segmenteren is misschien nog het grootste voordeel. Want door te weten wat de inkomende lead gelezen heeft en dus interessant vind kunnen we alle communicatie hier in de toekomst op aanpassen. 

Daarnaast zal je ook een expertise en autoriteit  uitstralen waardoor een potentiële klant met zijn vraag op probleem sneller naar jou toekomt dan naar welke concurrent dan ook. Ook is inboundmarketing een mogelijkheid om een relatie met je doelgroep op te bouwen wat een uiteindelijke transactie gemakkelijker zal maken. 

Deze vorm van marketing is ook zeer duurzaam, zeker als je dit vergelijkt met enkele andere vormen van marketing. Je content blijft namelijk gewoon op het internet staan. Je gaat zelfs hoger ranken als de content ook effectief gelezen wordt en gedeeld wordt. Kwalitatieve content is dus essentieel! 

Wat is het verschil met outbound marketing?

Bij outbound marketing wordt er vooral gewerkt rond het aanbod zo aantrekkelijk mogelijk te presenteren. Bij inbound marketing draait het meer rond de klant. Het verschil tussen tevreden klanten en geïrriteerde klanten die zich lastig maken door een te agressieve marketing strategie is klein bij otbound marketing. Deze strategie wordt dan ook gezien als de traditionele marketing. Enkele voorbeelden van deze marketing zijn advertenties, posters, e-mails en cold calling. Outbound marketing is dan ook veel minder duurzaam dan inbond marketing. 

Wat is het verschil met content marketing?

Hoewel deze twee marketing strategieën op elkaar lijken zijn ze toch verschillend van elkaar. Zo staat bij content marketing het aantrekken van geïnteresseerden naar jouw product of dienst centraal. Bij inbound marketing  wordt er vooral gewerkt aan een duurzame relatie met klanten en ze op de juiste manier begeleiden in de customer journey.  Deze twee strategieën kunnen vaak door elkaar lopen omdat content vaak voor beide doelen kan gebruikt worden. Wij bij ROTS Creators gebruiken dit bericht en het volledige kenniscentrum als content marketing en onze blog als inbound marketing.

Inbound marketing iets voor u?

Het feit dat outbound marketing minder en minder invloed lijkt te hebben op de customer is het aangeraden dan elk bedrijf zich bezig houdt met inbound marketing. Op de vraag of deze vorm van marketing dus geschikt is voor u bedrijf? Is er maar één antwoord en dat is overduidelijk ja!