Wat is een Marketingmix?

De marketingmix is een combinatie van instrumenten die een bedrijf of organisatie kan gebruiken voor het invullen van de marketingstrategie. In dit marketingmodel wordt er vaak gebruik gemaakt van vier verschillende instrumenten al wordt daar de dag van vandaag vaak nog een vijfde marketinginstrument aan toegevoegd (prijs,  plaats, promotie, product en soms ook personeel). Het is van belang dat de invulling van de 4 afzonderlijke instrumenten op elkaar is afgestemd. Zo is het niet slim om met “promotie in te spelen op het  luxueuze segment en dan met een zeer goedkoop product op de markt te komen, of omgekeerd.

“De marketingmix is een combinatie van instrumenten die een bedrijf of organisatie kan gebruiken voor het invullen van de marketingstrategie.”

Instrumenten van de Marketingmix?

Product

Het marketinginstrument” product” heeft betrekking op het het product of de dienst die je aanbied. Dit is dan ook meteen het belangrijkste element uit deze marketingmix. Want zonder een goed product dat inspeelt op de noden en wensen  van jouw doelgroep kan je succes en alle andere marketinginstrumenten al vergeten. Het product wordt vaak onderverdeeld in drie verschillende categorieën. Het fysieke product (afmetingen en functie, het fysieke product (toegevoerde waarde zoals verpakking en garantie) en het totale product (met toegevoegde emotionele en instrumentale waarde van de consument).

Prijs

Ook de prijszetting van je product moet passen binnen de marketingmix. De prijs moet niet alleen aansluiten bij de kwaliteit van je product maar ook bij de doelgroep die je wil bereiken. Natuurlijk moet je ook rekening houden met de kosten die je hebt om het product te maken. Vaak wordt de prijs bepaald door vraag en aanbod. Ook eventuele kortingen vallen binnen dit marketinginstrument. Denk hierbij aan kortingen zoals één plus één gratis en 20 procent korting bij de volgende aankoop. 

Plaats

Ook de plaats waar je jouw product gaat aanbieden vergt een zeer goed marktonderzoek. Zo ga je een luxueuze kledinglijn niet aanbieden in winkels als Zeeman of Wibra. Een onderzoek naar waar je doelgroep gaat winkelen is dus essentieel. De plaats waar je jouw product gaat verkopen kan ook de de waarde en dus ook de prijs van je product laten stijgen. Een marketingmix dus. Tegenwoordig wordt er ook vaak gekozen om enkele online te gaan verkopen. Dit kan dan op een eigen website maar ook op de social media kanalen

Promotie

Het laatste instrument maar daarom niet minder belangrijk is de promotie. Ook hier moet de communicatie afgestemd zijn op het product, de prijs en plaats. Ook de keuze van platform is zeer belangrijk, kijk waar jouw doelgroep informatie vergaard. Is dit in magazine’s , online, via televisie of op één van de vele andere mogelijkheden. Een goede promotie kan zorgen voor meer vraag waardoor de prijs ook weer kan stijgen (zeker als het aanbod hetzelfde blijft).  Een goede marketingmix is dus essentieel bij het lanceren van een nieuw product of dienst, denk bij elk marketinginstrument dus goed na!

Extra: Personeel

Bij de marketingmix wordt er al snel aan de 4 P’s gedacht, maar de dag van vandaag zijn er meerdere bedrijven die de 5 P’s toepassen. De 5de P staat dan voor personeel. Wat volgens onze mening ook meteen de belangrijkste P is. Het personeel verleent namelijk een service bij het product waardoor  zij bijdragen aan de beleving bij het product. Als dit slecht is dan zakt de Customer Lifetime Value van jouw klanten. Wanneer deze beleving goed is dan zal deze dan ook stijgen. Daarnaast is het belangrijk dat het personeel ook goed de noden van de klanten vastlegt en doorgeeft zodat ook het product kan verbeterd worden.