Wat is het verschil tussen marketing en sales?

Vaak worden sales en marketing wel eens door elkaar gehaald. En hoewel deze twee diensten samen moeten werken, zijn ze toch volledig verschillend.

Zo houd marketing zich bezig met het juiste product koppelen aan de juiste doelgroep, voor de juiste prijs in de juiste markt. Zij zorgen dus voor aantrekkelijk voorstel waardoor er waardevolle leads volgen. 

Deze leads worden dan opgevolgd door sales. Zij proberen naast een verkoop te sluiten ook het klantencontact te onderhouden en te zorgen voor een betere klantentevredenheid. Sales gaat in theorie dus zelf voor geen leads zorgen. Wel moeten ze dezelfde communicatie en boodschap uitbrengen als de dienst marketing heeft gebruikt. Want alleen zo hebben beide diensten een waarde en zullen ze ook effectief iets opleveren. 

Daarnaast is marketing iets meer technisch met analyses en data en is sales vooral een tactisch vak waarbij ze zich vooral concentreren op verkoopcijfers en marktaandelen. 

“Wel moeten ze dezelfde communicatie en boodschap uitbrengen als de dienst marketing heeft gebruikt. Want alleen zo hebben beide diensten een waarde en zullen ze ook effectief iets opleveren. “

Heb ik beide technieken nodig?

Je hebt deze twee technieken absoluut nodig. Er moet namelijk iemand de leads die binnenkomen  van marketing ook succesvol weten om te zetten in effectieve verkoop. Maar de leads moeten ook binnen komen voordat je aan sales kan gaan beginnen. Deze twee technieken niet gebruiken en uitdenken zal niet alleen de kans op succes verkleinen  maar er zelfs voor zorgen dat er bijna geen kans op slagen is. 

Samenwerking tussen marketing en sales

Als we het over de verschillen tussen marketing en sales hebben dan moeten we het ook hebben over de samenwerking tussen deze twee diensten. Als de sales niet afgestemd is op de marketing of omgedraaid, dan valt het volledige effect van één van deze twee weg. Wanneer de neuzen in dezelfde richting staan, kunnen er magische dingen gebeuren. 

Communicatie tussen deze twee diensten is dan ook essentieel. Zo moet marketing zeer duidelijk aan sales communiceren wat de boodschap die uitgedragen moet worden en waarom dit de boodschap is. Maar ook in de andere richting moet er gecommuniceerd worden. Zo moet sales, dat veel dichter bij de klant staat ook  duidelijk aan marketing doorgeven welke vragen en problemen er bij de doelgroep leeft. Zo kan het marketing team het aanbod aanpassen en verbeteren naar de noden van de doelgroep. Waardoor ook sales daarna gemakkelijker de producten kan gaan verkopen. 

Vooral voor een succesvolle inbound marketing campagne is de samenwerking tussen deze twee diensten van cruciaal belang. Want waar het bij inbound marketing vooral draait rond de klant en minder rond het product is de informatie van sales  noodzakelijk. Hoewel Marketing en sales dus wel verschillend zijn, kunnen deze twee diensten wel overlappen. 

Enkele verouderde stellingen

Mede door het internet en de doelgroep die daardoor beter geïnformeerd is, is het vak marketing en sales compleet veranderd. Daarom zijn er ook enkele verouderde stellingen over de verschillen tussen marketing en sales.

Zo zou marketing meer met de lange termijn bezig moeten zijn en verkoop met de korte termijn. Maar in realiteit moeten de dag van vandaag  de beide diensten met zowel de korte als de lange termijn bezig zijn. Een sales team dat alleen wil verkopen en niet bezig is met de toekomst zal er uiteindelijk voor zorgen dat de groei van je bedrijf afneemt. Met de komst van CRM software’s zoals teamleader zijn veel bedrijven wel op de goede weg. 

Ook de stelling dat marketing alleen het belang van het merk en zijn imago belangrijk vindt en dat sales zich vooral richt op de klant, zou niet meer mogen gebruikt of erger nog… toegepast worden.  Een marketing team dat niet bezig is met de noden en vragen van klanten zal op de lange termijn verliezen van concurrenten. 

Conclusie

Je hebt zowel marketing als sales nodig en een samenwerking tussen deze twee diensten is essentieel om succesvol te zijn. De verschillen tussen marketing en sales zijn vooral gericht op taken maar zou qua insteek en verhaal weinig tot niets van elkaar mogen verschillen. Alle neuzen in de zelfde richting is de boodschap!