Wat is een CRM software?

De afkorting CRM staat voor Customer Relationship Management. Een sof tware die een organisatie gebruikt om de communicatie en informatie met (potentiële) klanten te beheren. Een CRM software stelt je instaat om contact met klanten gestroomlijnd te laten verlopen waardoor de verkoop en winst zal stijgen. Daarnaast zorgt deze software er ook voor dat er bedrijfsprocessen veel efficiënter verlopen. Zo kan je met de meeste CRM systemen ook offertes en facturen aanmaken. Het doel van een CRM software is dan ook zeer duidelijk… het verbeteren van je professionele relaties om op die manier meer omzet te genereren. 

In een CRM systeem leg je de klantgegevens vast (BTW, e-mailadress, telefoon, Social media). Maar je kan er ook ingeven welke communicatiemethode zij het liefst hebben, wie de belangrijke mensen zijn, wat de hobby’s zijn en alles wat belangrijk kan zijn om een betere klantenrelatie op te bouwen.  Daarnaast kan je ook elk contact dat je met de potentiële klant hebt gehad ingeven. Dit kan van een etentje tot een simpele mail tot de zelfs een call zijn. Allemaal waardevolle informatie dat een beter contact met de klant zal opleveren. 

Het doel van een CRM software is dan ook zeer duidelijk… het verbeteren van je professionele relaties om op die manier meer omzet te genereren. 

Waarom is een CRM software belangrijk?

Een CRM software zorgt niet alleen voor een betere relatie met je klanten maar zorgt er ook voor dat je sneller kan inspelen op de noden van de klant. Doordat je klanten kan gaan opdelen in segmenten kan je ook sneller waardevolle verkopen opsporen. Daarnaast bespaar je ook heel wat administratieve taken. Zo moet je nergens de gegevens van je klanten gaan opschrijven en kan je in veel gevallen ook gewoon offertes en facturen aanmaken. Nu de dag van vandaag de eisen van de consument omtrent de klantenservice alleen maar groter worden mag een CRM systeem absoluut niet ontbreken! 

Enkele CRM Software aanbieders

Salesforce

Salesforce is misschien wel de grootste en best gekende aanbieder van een CRM Software. Zij bieden dan ook een zeer uitgebreide software aan waar je daarnaast extra (betalende) uitbreidingen aan kan aan toevoegen. Er bestaat de dag vandaag zelfs een uitbreiding om de milieudata van je bedrijf bij te houden. Het grote nadeel van Salesforce is de kostprijs die zeer hoog ligt. Voor een kleine zelfstandige is Salesforce zeker geen optie. 

Teamleader

Een zeer goed alternatief is Teamleader. Deze software is misschien niet zo uitgebreid als Salesforce maar doet wel perfect waarvoor het nodig is. Daarnaast kan je ook offertes en facturen aanmaken en versturen. Al is één van de beste eigenschappen van Teamleader misschien wel het project management en timetracker om de gepresteerde uren vast te leggen. Teamleader is ook zeer betaalbaar met een prijs vanaf 50 euro per maand. 

Monday.com

Ook Monday.com is een CRM software die precies doet wat je van hem verwacht. Het gemakkelijke gebruiksgemak door een simpele layout is hier één van de grootste pluspunten. Daarnaast is het automatiseren van enkele workflows nog nooit zo gemakkelijk geweest als met Monday.com. Ook de kostprijs is een enorm voordeel, zo kan je deze software (beperkt) gratis gebruiken.

Conclusie

Elk organisatie dat wil groeien en wil werken aan een betere relatie met zijn klant raden wij aan om een CRM software te gebruiken. Welke aanbieder je daar voor gebruikt is zeer afhankelijk van het budget maar is uiteindelijk niet het belangrijkste. De verkopers die met de software werken zijn de enige die de software waarde zullen geven. Want het juist opslagen van gegevens is essentieel!