Wat is Cross-selling?

Coss-selling is het aanbieden van producten of diensten die een aanvulling kunnen zijn aan de oorspronkelijke aankoop. Bij de aankoop van een nieuwe smartphone kan je bijvoorbeeld een hoesje of AirPods proberen te verkopen. Zo beheren wij bij ROTS Creators de social media kanalen van onze klanten en bieden wij ook een service aan waarbij een fotograaf de content komt maken voor op deze social media. Een goed voorbeeld van Cross-selling. 

Cross-selling heeft dan ook weinig te maken met upselling. Bij upselling probeer je namelijk de klant te overtuigen om een verbeterde of duurdere versie van je product te verkopen. Koopt de klant een iPhone9 dan probeer je hem een iPhone10 te verkopen. Hierna kan je dan nog altijd overgaan tot cross-selling door een hoesje of AirPods te verkopen.  

Coss-selling is het aanbieden van producten of diensten die een aanvulling kunnen zijn aan de oorspronkelijke aankoop.

Enkele tips voor Cross-selling

Product kennis

Het in kaart brengen van welke producten met welke producten kunnen matchen is natuurlijk de eerste en belangrijkste stap. Dit kan soms heel gemakkelijk zijn, maar bij bijvoorbeeld een kledingwinkel moet hier goed over nagedacht worden.  Ook het creëren en aanbieden van nieuwe producten die aansluiten bij het bestaande product is een mogelijkheid. 

Luister naar uw klanten

Luister goed naar wat de klant wil. Probeer hem niets extra te verkopen als hij dit ook echt niet nodig heeft. Iemand die bijvoorbeeld duidelijk meegeeft al te beschikken over AirPods moet je na de aankoop  van een iPhone niet proberen extra AirPods te verkopen. Luister dus goed wat de klant nodig heeft en probeer in te spelen op deze noden. Pas je aanbod en dus je cross-telling aan, aan de klant. Een goed beheerd CRM systeem kan hierbij helpen. 

Bied een meerwaarde aan

Zorg voor een meerwaarde aan de verkochte product of dienst. En probeer geen producten te verkopen waar je niet vanaf geraakt. De klant zal anders namelijk geïrriteerd geraken of achteraf ontevreden zijn met de aankoop. Wat resulteert in een lagere klantentevredenheid en dus lagere customer life value.  Verkoop dus niet zomaar om te verkopen maar om een effectieve meerwaarde met de klant mee te geven. Ook al maak je dan op de korte termijn minder winst, op de lange termijn zal je dt veel meer opleveren. 

Hoe online aan cross-selling doen?

Online aan cross-selling doen kan je door relevante artikelen te laten verschijnen onder of naast het getoonde product. Overdrijf hier niet mee en beperk je maximum tot 4  5 zichtbare producten. 

Daarnaast kan je ook bij het uitchecken in de winkelmand nog een keer de relevante artikelen tonen die voor cross-selling kunnen zorgen.  

Ook na de aankoop kan je nog aan cross-selling doen door het gebruik van follow-up e-mails waarbij je items aanbiedt die passen bij het verkochte product. Probeer het aantal mails na aankoop wel te maximum op 2 te houden. Waarvan één mail meteen na de aankoop en de tweede mail na 14 dagen of een maand. 

Waarom aan cross-selling doen?

Voor de reden om aan cross-selling te doen moeten we niet ver zoeken. De omzet en dus ook de winst laten stijgen is de hoofd en vaak ook de enige reden om deze verkooptechniek te gebruiken. Daarnaast kan ook de krantenervaring positief stijgen, want doe je aan goede cross-selling dan geef je de klant ook wat extra waarde en gebruiksgemak bovenop je product of dienst. Want de klant uiteindelijk gelukkiger moet maken, wat dan weer zeer positief is voor toekomstige aankopen.