Een eenmanszaak of vennootschap?
- Kennisbank Ondernemen
- Starters
- Een eenmanszaak of een vennootschap?
Het opstarten van een onderneming kan soms heel wat vragen oproepen. En omdat wij bij ROTS Creators er het doel hebben van gemaakt om ondernemers zo goed mogelijk te begeleiden en helpen, beantwoorden we enkele belangrijke vragen die jij als starter kan gebruiken bij het opstarten van je nieuwe onderneming. Vandaag behandelen we de vraag “een eenmanszaak of vennootschap?”.
Een vraag waar je goed moet over nadenken. Want het oprichten van een vennootschap heeft al een hele andere invloed op het beheren van je bedrijf als bij een eenmanszaak. Zo zal je boekhouding en aangifte van de belastingen uitgebreider zijn. Hieronder leggen we elke ondernemingsvorm uit en bespreken we de voor en nadelen.
“Een vraag waar je goed moet over nadenken. Want het oprichten van een vennootschap heeft al een hele andere invloed op het beheren van je bedrijf als bij een eenmanszaak.”
Eenmanszaak
Een eenmanszaak is misschien wel één van de meest gekozen ondernemingsvormen in België. De eenmanszaak wordt opgericht door één natuurlijk persoon, die dan onbeperkt aansprakelijk is. Wat wil zeggen dat er geen scheiding is tussen de onderneming en privé. Gemaakte schulden met de onderneming kunnen privé geïnd worden.
Voordelen
- Een eenmanszaak is gemakkelijk op te starten
- Een eenvoudigere boekhouding dan bij een vennootschap
- Je kan helemaal alleen starten en je hebt geen vennoot nodig
- Je hebt geen verplicht startkapitaal nodig.
Nadelen
- Al je inkomsten zullen in je personenbelasting opgenomen worden
- Je bent volledig aansprakelijk voor gemaakte schulden (ook in privé).
- Het verkopen van je zaak in de toekomst is niet zo gemakkelijk.
- Bij het overlijden zullen alle contracten automatisch stop gezet worden, wat soms de nabestaanden in problemen kan brengen.
- Je draagt alle risico's.

Vennootschap
Bij het oprichten van een vennootschap creëer je een nieuwe rechtspersoon waardoor je een duidelijke scheiding krijgt tussen het bedrijf en je privé. Voor het oprichten van een vennootschap moet je met minstens twee personen zijn en worden alle afspraken zoals doelen en activiteiten vast gelegd in een document dat ondertekent wordt bij de notaris.
Voordelen
- De onderneming wordt belast in de vennootschapsbelasting en dus niet in de personenbelasting
- Het financiële risico is veel kleiner dan bij een eenmanszaak.
- Een vennootschap heeft zijn eigen rechten (en plichten)
- Het eventueel doorverkopen van (jouw deel) van de onderneming zal gemakkelijker zijn.
- Bij overlijden is het risico voor de nabestaanden kleiner
- Ook een beperkte aansprakelijkheid is bij sommige vennootschappen een optie.
Nadelen
- De boekhouding van een vennootschap is ingewikkelder dan bij een eenmanszaak. Vaak zal je hier een boekhouder voor nodig hebben.
- De opstartkosten zijn hoger en daarnaast is het oprichten van een vennootschap niet simpel.
- Je hebt aanvangsvermogen (BV, CV) of minimumkapitaal (NV) nodig bij de start van je onderneming.
- Je moet daarnaast elk jaar vennootschapsbelastingen betalen en zorgen dat je aangesloten bent bij een social verzekeringsfonds.
- De winst uit je bedrijf mag niet zomaar bijgeschreven worden op je privé rekening.
- Je moet een betrouwbare vennoot vinden
Een eenmanszaak of vennootschap? Conclusie
Zowel een eenmanszaak als vennootschap heeft zijn voordelen maar ook nadelen. Elke situatie is dan ook anders en een duidelijk advies geven dat voor iedereen geldig is, is dan ook niet mogelijk. Toch raden wij iedereen aan om de optie vennootschap zeer te bekijken, bij de groei van je bedrijf zal dit namelijk gemakkelijker zijn. En daarnaast bedraagt de oprichting kost en het aanvangsvermogen bij een BV niet meer zo hoog te zijn als vroeger. Maar nogmaals elke situatie is anders, raat vragen bij een boekhouder kan nooit kwaad.