Een eenmanszaak of vennootschap?

Het opstarten van een onderneming kan soms heel wat vragen oproepen. En omdat wij bij ROTS Creators er het doel hebben van gemaakt om ondernemers zo goed mogelijk te begeleiden en helpen, beantwoorden we enkele belangrijke vragen die jij als starter kan gebruiken bij het opstarten van je nieuwe onderneming. Vandaag behandelen we de vraag “een eenmanszaak of vennootschap?”. 

Een vraag waar je goed moet over nadenken. Want het oprichten van een vennootschap heeft al een hele andere invloed op het beheren van je bedrijf als bij een eenmanszaak. Zo zal je boekhouding en aangifte van de belastingen uitgebreider zijn. Hieronder leggen we elke ondernemingsvorm uit en bespreken we de voor en nadelen. 

“Een vraag waar je goed moet over nadenken. Want het oprichten van een vennootschap heeft al een hele andere invloed op het beheren van je bedrijf als bij een eenmanszaak.”

Eenmanszaak

Een eenmanszaak is misschien wel één van de meest gekozen ondernemingsvormen in België. De eenmanszaak wordt opgericht door één natuurlijk persoon, die  dan onbeperkt aansprakelijk is. Wat wil zeggen dat er geen scheiding is tussen de onderneming en privé. Gemaakte schulden met de onderneming kunnen privé geïnd worden. 

Voordelen

Nadelen

Vennootschap

Bij het oprichten van een vennootschap creëer je een nieuwe rechtspersoon waardoor je een duidelijke scheiding krijgt tussen het bedrijf en je privé. Voor het oprichten van een vennootschap moet je met minstens twee personen zijn en worden alle afspraken zoals doelen en activiteiten vast gelegd in een document dat ondertekent wordt bij de notaris. 

Voordelen

Nadelen

Een eenmanszaak of vennootschap? Conclusie

Zowel een eenmanszaak als vennootschap heeft zijn voordelen maar ook nadelen. Elke situatie is dan ook anders en   een duidelijk advies geven dat voor iedereen geldig is, is dan ook niet mogelijk. Toch raden wij iedereen aan om de optie vennootschap zeer te bekijken, bij de groei van je bedrijf zal dit namelijk gemakkelijker zijn. En daarnaast bedraagt de oprichting kost en het aanvangsvermogen bij een BV niet meer zo hoog te zijn als vroeger. Maar nogmaals elke situatie is anders, raat vragen bij een boekhouder kan nooit kwaad.