Heb ik als starter een webshop nodig?
- Kennisbank Ondernemen
- Starter
- Heb ik als starter een webshop nodig?
De dag van vandaag gebeurt bijna alles online, de vraag of je dan als starter een webshop nodig hebt is dus een meer dan terechte vraag. En hoewel iedereen een webshop zal aanraden zijn er wel wat enkele dingen waar je mee rekening moet houden, zo zal een webshop zeer veel van je tijd vragen en moet je hier ook een budget voor voorzien.
Een marktonderzoek naar je doelgroep is dus zeker aangeraden. Kopen zij wel online en wat is mijn kost om een pakketje te verzenden en betaald mijn doelgroep deze kost wel? Een website dat kan helpen bij een marktonderzoek is statbel, waar je alle statistieken en cijfers van eerdere onderzoeken kan terugvinden.
In sommige gevallen kan het ook beter zijn om met alleen een webshop te beginnen. De kost van een winkelruimte valt dan weg en je kan veel beter gaan meten wat wel en niet werkt.
“En hoewel iedereen een webshop zal aanraden zijn er wel wat enkele dingen waar je mee rekening moet houden, zo zal een webshop zeer veel van je tijd vragen en moet je hier ook een budget voor voorzien. “
De voordelen van een webshop
- Je hebt een groter bereik en kan klanten krijgen verspreid over het hele land. Zelfs de buurlanden bereiken behoort tot de mogelijkheden.
- 24 uur per dag, 7 dagen week open
- Je kan veel gemakkelijker data verzamelen en zo je product aanpassen aan de behoefte van je doelgroep.
- Je kan veel gemakkelijker aan cross-selling doen door meerdere producten te tonen die bij het geslecteerde product horen.
- Goedkoper dan een fysieke winkel. Je hebt namelijk geen pand te betalen.
- In theorie kan je aanbod ook groter zijn, al heb je natuurlijk ook een opslagplaats nodig. Tenzij je gaat werken met dropshipping.
- Bij eventuele pandemieën moet je niet sluiten en heb je nog een verkoopkanaal.

De nadelen van een webshop
- Je zal eerst een investering moeten doen in je website, hosting en domeinnaam voordat je er iets aan verdiend.
- Een webshop vraagt veel tijd en energie. Het aanpassen van het aanbod, productfoto's en pakketjes verzenden zijn maar enkele van de taken die bij een webshop komen kijken.
- Kosten voor verpakking en het versturen van pakketjes naar klanten
- Wat met retourneren van producten? Want de dag van vandaag is deze optie de norm geworden.
- Je kan veel minder aan klantenbinding doen door het ontbreken van een persoonlijk contact
Wat is de kostprijs van een webshop?
De prijs van een webshop is afhankelijk van het aantal producten en categorieën dat je gaat aanbieden. Maar voor een webshop die geoptimaliseerd is voor de zoekmachines moet je al gauw rekenen op een bedrag vanaf 3500 euro. Je zal dan een website terugkrijgen dat gebouwd is door een gespecialiseerd kantoor, dat er voor zorgt dat je webshop zichtbaar is op zoekmachines als Google.
Je kan deze webshop natuurlijk ook zelf proberen bouwen met WordPress Woocommerce of Shopify, maar dit zal wel wat kennis van webshops en SEO vergen. Een goede basis is zeer belangrijk, lees je dus eerst goed in. Zelf een webshop bouwen is niet gratis, zo zal je nog moeten betalen voor bovenstaande programma’s, hosting en domeinnaam.
Een laatste optie die zeker ook de moeite waard is. Is een webshop met abonnementsvorm. Zo heb je bij ROTS Creators een webshop vanaf 300 euro per maand zonder opstartkosten. Al het onderhoud en eventuele aanpassingen zijn dan inbegrepen in de prijs. Zo bespaar je niet alleen op de opstartkosten maar ook nog eens op kostbare tijd.
Conclusie
Als starter kan een webshop een mooie start of aanvulling van het verhaal zijn. Zeker de kostprijs tegenover een fysieke winkel is een enorm voordeel. Alleen moet er wel rekening gehouden worden met de tijd dat een webshop in beslag zal nemen. Daarnaast is ook een marktonderzoek aangeraden. Een webshop kan dus een mooie aanvulling zijn maar is zeker geen verplichting.