Verschil tussen Social Media Manager en Community Manager

We horen je luidop vragen “Is er dan een verschil tussen een Social Media Manager en Community Manager?”. Toegegeven, het verschil is klein maar er is wel degelijk een duidelijk verschil te vinden. En een belangrijk verschil waarbij beide managers werken met een ander doel. Vaak zal je wel een van deze termen horen of worden ze door elkaar gebruikt.

Gelijkenissen

Zowel een Social Media Manager als Community Manager moeten communicatief sterk zijn en weten hoe ze klanten tevreden kunnen houden. Beiden kunnen ze ook beeldmateriaal voorzien en delen op verschillende kanalen. Over het algemeen worden Social Media Manager en Community Manager door elkaar gebruikt en met hetzelfde doel. Wie een van deze termen gebruikt, duidt vaak op de persoon die social media kanalen beheert. En dat is ook correct. Maar het is wel zo dat er nog enkele verschillen zijn tussen deze twee personen.

Social Media Manager

Een Social Media Manager beheert de sociale media kanalen voor bedrijven of merken. Deze manager gaat gericht te werk om een bedrijf online in de kijker te zetten. Hij/zij onderhoudt klantenrelaties online waaronder customer service belangrijk is, maar zal ook actief op zoek gaan naar manieren om meer potentiële klanten aan te trekken. Hij/zij zal campagnes opzetten, marketingstrategieën bedenken en de visie van het bedrijf uitdragen via de sociale kanalen waaronder Facebook, Instagram, LinkedIn, Twitter en zelfs TikTok. Dit alles om de online zichtbaarheid van bedrijven te vergroten. De Social Media Manager kan ook zelfs de content voor het bedrijf verzorgen. Met andere woorden verzorgt hij/zij alles wat er te zien is op sociale media over een bedrijf of merk.

Community Manager

Een Community Manager is verantwoordelijk voor de strategie en het toepassen van deze strategie op sociale media kanalen voor bedrijven. Deze manager is de tussenpersoon tussen de community (het online doelpubliek) en het bedrijf en moet ervoor zorgen dat er een positief beeld uitgedragen wordt. Concreet zal deze Community Manager dus reageren op vragen of reacties van de community op de social media kanalen van het bedrijf. De taak is vooral gericht op het onderhouden van de community. Niet per se op het uitbreiden ervan. Toch kan ook de Community Manager de content voor de social media kanalen aanleveren.

Community Manager desk

Verschillen

De grootste verschillen tussen een Social Media Manager en een Community Manager zijn de uitbreiding van taken. Een Social Media Manager doet hetzelfde als de Community Manager maar zal meer taken op zich nemen. Waaronder het actief op zoek gaan naar nieuwe klanten buiten de community. Dat doet een Community Manager niet. Deze beperkt zich tot het onderhouden van klantenrelaties binnen de community van het bedrijfsprofiel. Concreet betekent dit dus dat een Social Media Manager naast het beheren van bedrijfsprofielen ook zal proberen meer potentiële volgers/klanten aan te trekken. Om dit te realiseren zal de Social Media Manager natuurlijk verschillende marketingstrategieën toepassen. Iets dat de Community Manager in principe niet doet.

Social Media Manager of Community, waar zet je best op in?

Afhankelijk van de noden van het bedrijf, kan je een van beide manager inzetten. Wij vinden dat een Community Manager een goede eerste stap is om uw bedrijf te professionaliseren op sociale media. Maar natuurlijk kan het feit dat een Social Media Manager uitgebreider en misschien met meer achtergrondkennis te werk gaat niet genegeerd worden. Een Social Media Manager heeft vaak meer kennis van zaken doordat hij/zij meer marketing gerichte acties zal ondernemen om de kanalen optimaal te benutten. Dit kan positieve gevolgen hebben voor de groei van het kanaal (meer volgers) maar ook voor meer effectieve klanten die voortvloeien vanuit sociale media. En dat is toch het uiteindelijke doel van aanwezig zijn op al deze kanalen.

Indien u op zoek bent naar een professionele Social Media Manager, kan u beroep doen op ons. ROTS Creators heeft jarenlange ervaring in het ontwikkelen en beheren van sociale media kanalen.

More
articles