Is Facebook nog steeds interessant voor bedrijven? Om deze vraag te kunnen beantwoorden moeten we iets dieper graven in waarom Facebook oorspronkelijk opgericht is en waar we vandaag de dag staan als gebruikers. We gaan dieper in op het gebruik van advertenties omdat het een van de belangrijkste pijlers is geworden van Facebook. Zonder ads zou Facebook niet (meer) bestaan. Je leest hier alles dat je moet weten indien je met je bedrijf aanwezig bent of wil zijn op Facebook.
Het begin van Facebook
Facebook werd in 2004 opgericht door voormalige studenten Zuckerberg, Saverin, Parker, Moskovitz en Hughes. Oorspronkelijk was het social media platform enkel toegankelijk voor Harvard-studenten, en later voor andere scholen. Het was de bedoeling een soort online adressenboek te creëren met allerlei gegevens van studenten. Daarvan komt ook de naam. De dag van vandaag zit het bedrijf gevestigd in Californië en is het toegankelijk voor gebruikers wereldwijd. In het prille begin was Facebook dus bedoelt om elkaars gegevens te vinden en in contact te staan met elkaar. Vandaag zijn de functies van het online platform flink uitgebreid en wordt het ook voor commerciële doeleinden gebruikt.
Facebook advertenties nog steeds interessant?
Facebook is gratis in gebruik. De oprichters verdienen geld door middel van advertenties. Dat is interessant om te weten gezien jij als bedrijf wellicht (ook) vaak gaat inzetten op ads. Gebruik maken van advertenties op Facebook kan ervoor zorgen dat er een bepaalde actie vaker ondernomen wordt door andere gebruikers. Bijvoorbeeld een advertentie die leidt tot meer websitebezoekers of een advertentie die aanzet tot privé-berichten sturen op één van je pagina’s. Je kan het als bedrijf zelf bepalen. Ook je doelpubliek kan je zelf bepalen indien je dat wil.
Facebook zal zo goed als altijd een advertentie laten slagen, zodat jij een volgende keer weer geld spendeert aan advertenties. We hebben zelfs al gehoord dat indien je account op Instagram -dat sinds enkele jaren in handen is van Facebook- geblokkeerd wordt, je met betalende ads je ‘vrijheid’ terug kan kopen. Het staat dus buiten kijf dat indien je gebruik maakt van ads, Facebook je goed gezind is. Onthou even dit: Facebook heeft altijd de controle over jouw pagina(‘s). Als je iets post dat minder vaak geliked of gedeeld wordt dan gewoonlijk, heeft dit niet altijd te maken met de inhoud van je post. Je hoeft dus niet te twijfelen aan jezelf. Het is wellicht een van Facebook’s nieuwe trucjes om je te laten adverteren.
Zoals eerder aangegeven is Instagram sedert enkele jaren ook in handen van Facebook. Op Instagram kan je berichten ‘promoten’ wat vergelijkbaar is met advertenties op Facebook.
Andere verdienmodellen
Facebook verdient ook geld met affiliate marketing. Dat wil zeggen dat het bij sommige advertenties een procent krijgt in verhouding tot het aantal websiteclicks die voorvloeien vanuit die advertentie. Met deze kennis in het achterhoofd, moet je ook bedenken dat Facebook met bots werkt die een aantal clicks op advertenties zelf genereren. Als adverteerder ben je dus nooit volledig zeker of een advertentie daadwerkelijk x-aantal bezoekers naar je website of pagina heeft geleid. Belangrijk is om te bekijken hoeveel het je heeft opgeleverd in verhouding tot wat de advertentie je heeft gekost. Als je bijvoorbeeld 200 euro hebt geïnvesteerd aan ads, maar je hebt dankzij die ad wel 1000 euro verdient door de verkoop van een product of dienst, dan is deze actie zeer succesvol geweest en kan je overwegen dit nogmaals te doen.
Tot slot verdient Facebook ook geld indien gebruikers van andere websites inloggen via Facebook. Een website betaalt aan Facebook om de Facebook-inlog van zijn klant te gebruiken zodat de gebruikservaring voor hun klanten vlotter verloopt. Maar deze gemakkelijke Facebook-inlog betaal je als bedrijf dus want je verkrijgt op deze manier de gegevens van die klant via Facebook.

Het gevaar
Het gevaar van Facebook sluipt voor een deel ook in deze advertenties. Oneerlijke concurrentie vindt plaats. Wie meer adverteert, krijgt meer potentiële klanten. Ook ongekwalificeerde producten en onjuiste boodschappen vinden hun weg naar advertenties en Facebook controleert dit niet. Het gevaar is dan dat gebruikers opgelicht of gemanipuleerd worden. Facebook geeft tevens altijd de voorrang aan advertenties die opvallen en die iets teweeg brengen. Discriminatie, polarisatie en conflicten zorgen voor meer reacties waardoor gebruikers langer online blijven. En dat is het grote doel van Facebook: gebruikers verslaafd maken.
Waarop inzetten?
Met dit in je achterhoofd weet je ongeveer hoe Facebook werkt. Als bedrijf is het dus interessant om in te zetten op advertenties maar niet te vaak. En ook niet met te grote bedragen in één keer. Volgens ons kan je investeringen beter spreiden en gaan voor 5 advertenties van telkens 200 euro in plaats van 1 advertentie van 1000 euro. Indien je meteen een groot bedrag uitgeeft, onthoudt Facebook dit en zal het de volgende keer bij een lager advertentiebedrag ook minder teweeg brengen. Tot wanneer jij zo ver bent om terug meer te investeren. Hetzelfde geldt voor adverteren op Instagram. Al vinden we dat advertenties op Instagram nog niet helemaal op punt staan. Je kan er namelijk niet méér volgers door genereren, maar wel meer websiteclicks. Wij vinden meer volgers op een pagina wel enorm waardevol. Dit komt niet alleen betrouwbaar over indien iemand je pagina bezoekt, maar het geeft ook de kans om deze volgers later om te zetten in (steeds terugkerende) klanten.
Andere functies
Naast advertenties is het ook belangrijk om in te zetten op andere functies die Facebook beschikbaar maakt. Zo kan je een eigen pagina aanmaken voor je bedrijf. Je kan er je ‘winkel’ maken waardoor gebruikers producten rechtstreeks kunnen aankopen. Ook inzetten op live’s is aangeraden. Hierbij kan je rechtstreeks, live, je publiek toespreken. Je kan vragen beantwoorden, in gesprek gaan of producten laten zien. En gratis marketingstrategie die je kan benutten. Toegegeven, het is best eng om hier mee te beginnen maar je zal merken dat dit gaandeweg gemakkelijker wordt.
Facebook wordt ook alsmaar meer gebruikt als vorm van Customer Service. Wanneer je pagina groeit zal je merken dat klanten deze gebruiken om vragen te stellen, reviews te geven of klachten te schrijven. Een snelle respons is hierbij van uiterst belang zodat de klanten tevreden gesteld wordt. Indien je als bedrijf geen Facebookpagina hebt, komt dit eerder onbetrouwbaar over. Ook om snel je contactgegevens terug te vinden zullen gebruikers je Facebookpagina raadplegen. Geen tijd voor het onderhouden van je Facebookpagina? Bijkijk dan eens de voordelen van een social media manager.
Is Facebook nog steeds interessant voor bedrijven?
Het antwoord op de vraag “Is Facebook nog steeds interessant?” is zonder twijfel ‘ja!’ maar je moet wel rekening houden met een aantal zaken die Facebook toepast. Het is niet zo dat je door Facebook of een bedrijfspagina aan te maken, hoe dan ook betere resultaten boekt voor de omzet van je bedrijf. Je moet eruit springen, je zal creatief uit de hoek moeten komen en de ontwikkeling van je pagina zal tijd en vaak ook geld vragen. Denk dus niet dat dit van ene op de andere dag een succesverhaal wordt.