10 Tips om te groeien op Instagram

Instagram is nog steeds een razend populaire app en het is een uitstekende manier om meer potentiële klanten voor je bedrijf aan te trekken. Natuurlijk wil je als bedrijf graag zo veel mogelijk volgers op je account. Meer volgers betekent vaak ook meer klanten en meer omzet. Maar hoe groei je de dag van vandaag nog op Instagram? Hier geven we 10 tips om te groeien op Instagram. Ze zijn heel efficiënt en zullen je account de zichtbaarheid geven die het verdient.

1 Post consequent

Een eerste belangrijke tip om te kunnen groeien op Instagram, op een organische manier, is consequent zijn en blijven. Consequent posten wil zeggen dat je liefst elke dag een post plaatst op je profiel en elke dag minimaal 3 verhalen (meer is beter!) plaatst. Als je niet elke dag de tijd vindt, dan kan je beter om de twee of drie dagen posten. Zo lang het maar consequent gebeurd. Ga niet bijvoorbeeld de ene week dagelijks posten en de andere week niets. Je moet voorspelbaar zijn. Je publiek moet weten wat ze aan je hebben en wat ze kunnen verwachten.

2 Vindt een niche

Als bedrijf heb je reeds een niche waarin je actief bent, maar voor persoonlijke profielen is dit vaak moeilijker. Hoe meer niche-gericht een profiel is, hoe meer mensen dit zal aantrekken. Vaak willen mensen hun profiel te algemeen houden om zo ook andere volgers aan te trekken, maar dit heeft meestal het tegenovergestelde effect. Op sociale media zal je altijd voor- en tegenstanders hebben. Je kan niet voor iedereen goed doen. Dus doe net datgene wat jouw uniek maakt. Niet meer of niet minder. Je hoeft daarin niet altijd heel vernieuwend te zijn. Je volgers volgen jou omwille van wie jij bent en omwille van de waardevolle content die jij levert.

3 Bedenk een strategie

Eenmaal je een niche gevonden hebt, moet je brainstormen over hoe je deze niche gaat vertalen naar beelden op Instagram. In je strategie moet duidelijk zijn wat je gaat posten, hoe vaak je gaat posten en voor wie je post. Wie is je ideale doelpubliek? Maak content voor hen en wijk niet af van je strategie. Sociale media, en voornamelijk Instagram, kan erg afleidend werken. Je ziet een populaire post van iemand anders en denkt meteen dat jij dit ook zo moet doen. Maar dat is niet zo. Hoewel je veel inspiratie uit deze app kan halen, moet je niet aan elke nieuwe trend mee doen. Bedenk vooraf wat je wil uitstralen en hou je daar aan. Trends kan je enkel toepassen wanneer ze binnen jouw strategie en bij jouw soort content passen.

10 Tips om te groeien op Instagram

4 Creëer kwaliteitsvolle content

Natuurlijk begint een professioneel uitziend account bij het leveren van kwaliteitsvolle content. Zorg ervoor dat je foto’s haarscherp zijn. Investeer zelf in degelijk materiaal of vraag hulp aan een professionele fotograaf of content creator. Als je video’s plaatst, zorg dan dat ze niet wazig zijn. Zeker als bedrijf wil je professionaliteit uitstralen. Wazige beelden of onsamenhangende posts horen daar niet bij. Op Instagram geldt nog altijd dat je gehele feed (je profiel met posts) esthetisch en samenhangend moet zijn. Het geheel moet eenheid uitstralen en aantrekkelijk blijven. Content Marketing werkt!

5 Gebruik Reels

Reels is een nieuwe functie op Instagram die enorm veel mogelijkheden biedt. Met deze korte filmpjes wil instagram de concurrentie aangaan met de razend populaire app TikTok. En daarom geeft de app ook (tijdelijk) voorrang aan dit soort filmpjes. Je zal misschien gemerkt hebben dat bij het zoeken naar een bepaalde hashtag er vrijwel ALTIJD eerst een Reel te zien is onder deze hashtag. Een kans die je dus optimaal moet benutten want vooraan staan op dit soort pagina’s levert je enorm veel zichtbaarheid en mogelijks nieuwe volgers op.

6 Groeien met Instagram : Gebruik Gidsen

Naast Reels kan je nu ook Guides maken, en ook die kunnen zorgen voor groei op Instagram. Bij Guides oftewel Gidsen maak je een bundel, een soort collage, van jouw favoriete posts. Je kan bundels maken van je eigen content. Bijvoorbeeld als je producten verkoopt kan je die per categorie samenzetten of per seizoen of per collectie. Maar je kan ook posts van anderen implementeren en louter ter inspiratie werken. Het is een goed idee om af en toe ook anderen hun posts hierin te implementeren want de kans dat zij jouw account dan zien en misschien ook reposten, is groot. Wat jouw zichtbaarheid dan weer zal verhogen. Hou in je achterhoofd dat ook op sociale media geldt: als je eerst iets geeft, krijg je soms iets terug in de plaats.

7 Gebruik de juiste (hash)tags

Het belang van hashtags is om je aantal views te vergroten. Zowel in stories (je tijdelijke verhalen die na 24 uur verdwijnen) als in posts (blijvend op je profiel) kan je hashtags gebruiken en andere accounts die relevant zijn taggen. Doe dit! Je kan er tot maximaal 30 gebruiken in een post, maar je kan er natuurlijk ook minder gebruiken. De juiste hashtags zijn niet te algemeen maar vooral heel precies van toepassing op jouw foto. Je hebt meer kans om bovenaan komen te staan met een post wanneer je een heel specifieke hashtag gebruikt, dan een hashtag die al miljoenen keren gebruikt is. Een mix van weinig voorkomende tot veel voorkomende hashtags is het beste en zal je op termijn het meeste views opleveren. Deze mix hangt af van account tot account. Een Social Media Manager kan je hierbij helpen.

Social media beheer

8 Ga in interactie

In interactie treden met je doelpubliek is iets dat veel bedrijven vergeten doen. Communiceer met je volgers, geef hen likes/reacties terug, reageer als ze vragen stellen, like/reageer op comments onder je posts en: laat jezelf zien! Veel bedrijfsprofielen op instagram laten zelden tot nooit zien wie er achter het account schuilt en dat geeft weinig blijk van vertrouwen. Laat jezelf of je personeel zien, geef er een leuke of grappige touch aan. Dit is niet onprofessioneel maar werkt eerder laagdrempelig waardoor je vanzelf meer reacties zal uitlokken. Dat is goed voor het algoritme van Instagram en zal je dus wellicht meer volgers (op termijn) opleveren. Ga dus regelmatig in gesprek met je volgers en je zal automatisch groeien op Instagram.

9 Wees aanwezig op verschillende apps

Als je viraal gaat of doorbreekt op een andere app, bijvoorbeeld Pinterest, TikTok of Facebook, kan dat ook bekendheid via Instagram opleveren. Belangrijk is om niet enkel aanwezig te zijn maar ook actief. Als je niet van plan bent tijd te investeren in andere apps, dan heeft het ook geen zin om er aanwezig op te zijn. Steek alleen moeite en tijd in de zaken die je mogelijks iets gaan opleveren en waar je ook content voor wil maken.

10 Maak bewegende beelden

Stories en video’s zijn steeds belangrijker aan het worden. Gebruik dus actief de Reels-functie, IGTV, je verhalen,… Denk aan bewegende beelden meer dan aan stilstaande beelden. Instagram wil namelijk zijn gebruikers zo lang mogelijk op de app laten vertoeven. Als je filmpjes bekijkt ben je langer actief op Instagram dan wanneer je een post bekijkt. Net daarom geeft instagram er voorrang aan.

Tijd en kennis voor groei op Instagram

Je ziet dat groeien op Instagram niet vanzelf zal gaan. Er kruipt enorm veel tijd maar ook kennis in. Om de juiste strategie te bedenken, maar ook om je pagina’s te onderhouden kan je een Social Media Manager inschakelen. Een professional met kennis van sociale media zal dan je accounts beheren en groei mogelijk maken.

Bij ROTS Creators kan u rekenen op een professionele aanpak waarbij uw doelen centraal staan. Samen bekijken we de best mogelijke content-strategie en gaan we actief aan de slag om uw account te beheren, de juiste volgers aan te trekken en zo uw account te laten groeien op termijn. Groei staat echter niet centraal in het proces, maar wel de juiste volgers aantrekken die we omzetten tot echte klanten. Het is minder belangrijk om veel volgers te hebben, maar het is des te belangrijk om de juiste volgers te hebben. Alleen zo heeft uw sociale media een doel.

More
articles