Instagram gebruiken voor B2B

We vertelden reeds dat het als bedrijf interessant is om op verschillende social media-kanalen aanwezig te zijn. Maar is het ook interessant voor B2B-bedrijven om in te zetten op Instagram? Als je bijvoorbeeld geen product of dienst verkoopt aan consumenten, maar enkel aan bedrijven. Zitten andere bedrijven ook op Instagram? Is het zinvol om mijn tijd hieraan te spenderen? We geven uitgebreid antwoord op al je vragen.

Zitten andere bedrijven op Instagram?

Het antwoord is resoluut JA! En dit zal in de toekomst alleen maar belangrijker worden. Het is dus interessant om hier nu al mee aan de slag te gaan. Elk noemenswaardig bedrijf is vertegenwoordigd op sociale media. Waarom zou jij dit niet doen? Zelfs B2B-bedrijven zijn vertegenwoordigd op platformen als Instagram. Waarom? Omdat er heel wat kansen liggen. LinkedIn mag dan wel het meest belangrijke kanaal zijn om als B2B-bedrijf op in te zetten, de kracht van Instagram mag niet onderschat worden. Je kan er gemakkelijk in contact komen met je ideale klant, maar ook zakelijke contacten onderhouden door elkaar te volgen, te reageren op posts, elkaars verhalen te bekijken en privé-berichten sturen. Het is een meer informele manier van contacten onderhouden en tot stand brengen.

Is het zinvol om mijn tijd aan Instagram te spenderen?

Om je zichtbaarheid bij potentiële klanten te verhogen, is het aangewezen om tijd te spenderen aan Instagram. En niet alleen aan deze app, maar ook aan andere social media-kanalen waaronder Facebook, LinkedIn, Pinterest en zelfs TikTok. Hoe meer kanalen, hoe meer potentiële nieuwe klanten je bedrijf kan aantrekken, je producten/diensten kunnen leren kennen en hoe meer kans op hogere omzet.

Wist je dat alle verschillende kanalen ook verschillende manieren hebben om je product/dienst in de kijker te zetten? En dus ook een ander doelpubliek aanspreken. Indien het maar niet wil lukken om te groeien op één kanaal, kan een ander kanaal soelaas bieden. Daarom loont het om in te zetten op verschillende platformen.

Indien je geen tijd of kennis hebt van het beheren van social media-accounts, kan je opteren om een social media manager in te schakelen. Deze zal niet alleen je kanalen van aantrekkelijk beeldmateriaal voorzien, maar ook het volledige beheer en de customer service via die kanalen op zich nemen. Een tijdrovende klus waar jij je dus niet meer bezig mee hoeft te houden. Maar je ervaart natuurlijk wel de talrijke voordelen waaronder meer zichtbaarheid, groei, klantenbinding, meer professionaliteit en betrouwbaarheid.

Toegankelijk

Hoewel je Instagram met een professioneel doeleind zal gebruiken, blijf je toch op deze app graag menselijk, bereikbaar en toegankelijk. We bedoelen hiermee dat je niet louter statische beelden plaatst met een zeer zakelijke ondertoon. Bedrijven die persoonlijkheid, humor en echtheid tonen, creëren vaak een hechter doelpubliek en stralen bijkomstig meer vertrouwen uit. Laat zien waar je als bedrijf voor staat en durf af en toe uit je comfortzone te treden. Bijvoorbeeld door rechtstreeks te spreken tegen je volgers in een video (vlog), je werknemers op regelmatige basis in beeld te brengen, of uit te komen voor de kernwaarden en normen van je bedrijf (bijvoorbeeld duurzaamheid). Er zijn ontelbaar veel mogelijkheden. Benut ze.

Instagram gebruiken voor B2B

Waarop lettenop Instagram bij B2B?

Als je wil gezien worden door de juiste mensen en het doel van je account wil bereiken, moet je rekening houden met een aantal zaken. We geven hier een aantal tips waar je op moet letten.

Biografie

Een profiel opstarten begint met een duidelijke biografie. Dit is de omschrijving op je profiel wat je precies doet en voor wie. Dit is het gedeelte dat gebruikers meteen lezen als ze op je profiel terecht komen. Indien je biografie niet duidelijk is, dan misloop je al verschillende potentiële volgers en klanten. Omschrijf daarom kort en bondig wat je doet (liefst in puntjes of enkele woorden) en implementeer zeker ook je website in dit gedeelte!

Visueel

Daarnaast is Instagram natuurlijk voornamelijk een visueel platform. Je beelden (posts) zullen bij elkaar moeten passen of een zekere vorm van eenheid uitstralen. Profielen die esthetisch aantrekkelijk zijn, trekken zonder twijfel meer volgers aan. Het loont om hiervoor een designer of social media manager aan te stellen. User generated content, beelden van andere gebruikers die je reproduceerd, zijn ook een goed idee. Zo kan je een product/dienst laten zien dat werkelijk gebruikt wordt. Onthoud wel dat je de desbetreffende maker van de beelden ALTIJD vernoemd in de caption onder de foto en/of tagged op de foto zodanig je geen plagiaat pleegt. Je vraagt ook best altijd of je de beelden mag hergebruiken. Bewegende beelden zijn ook meer dan ooit “in”. Maak daar zeker gebruik van.

Features

Maak gebruik van de verschillende features die Instagram aanbiedt. Om producten te verkopen kan je een “winkel” aanmaken en producten direct linken met je verkooppagina. Ook als je meer dan 10.000 volgers hebt, kan je in je verhalen linken naar een webpagina naar keuze.

Verhalen oftewel stories moet je dagelijks proberen inzetten. Er is altijd wel iéts dat je kan delen over je bedrijf. Bijvoorbeeld een blik achter de schermen, afgewerkte of lopende projecten, meer informatie over je bedrijf, nieuwe producten/diensten, … Belangrijk aan stories zijn het persoonlijke, laagdrempelige karakter. Het mag professioneel ogen, maar niet té gemaakt of statisch. Spontane momenten tussen collega’s zijn ook leuk om te delen in stories.

Reels, korte filmpjes, zijn aan populariteit aan het winnen en het is belangrijk hierop in te zetten. Sommige filmpjes kunnen soms (zonder duidelijke aanleiding) viraal gaan waardoor duizenden mensen het zien. Als jouw bedrijf dan goed in beeld komt, kan dit alleen maar positieve gevolgen hebben natuurlijk.

Er zijn nog heel wat andere features waar je als bedrijf moet op proberen inzetten bij Instagram. Daarnaast zijn er specifieke trends waar je rekening mee moet houden.

Instagram gebruiken als B2B?

Het is dus zonder twijfel zinvol om ook als B2B-bedrijf Instagram te gebruiken. Hetzij om te laten zien wat je precies doet, hetzij om (klanten)relaties te onderhouden of aan te gaan. Hou je doel steeds voor ogen, want Instagram kan heel afleidend werken, en hou je aan je strategie om dit doel te bereiken. En wees zo actief mogelijk op het platform voor de beste resultaten! Hoe meer tijd je in Instagram investeert, hoe meer het zal lonen. Wat niet wil zeggen dat “tijd” een garantie op succes is. Helaas geldt bij elk social media-platform dat succes, naast kennis en talent, nog voor een groot deel afhankelijk is van trial and error. Volhouden is de boodschap!

 

More
articles