5 Misverstanden over social media

Wie actief of professioneel bezig is met sociale media, botst vaak op kritiek van buitenstaanders. Sommigen zien het nut er wel van in maar anderen dan weer helemaal niet. Er bestaan helaas heel wat misverstanden over sociale media. Ook in de bedrijfswereld. En die helpen we vandaag graag de wereld uit.

1 Ik heb geen behoefte aan sociale media

Sociale media is een tijdrovende bezigheid. We begrijpen dus zeker dat bedrijven of particulieren dit vaak tijdverlies vinden. Toch loont het de moeite om op verschillende kanalen, afhankelijk van je doelpubliek, aanwezig te zijn. Als mensen dus zeggen dat ze geen behoefte hebben aan sociale media, bedoelen ze eigenlijk dat ze er geen tijd (of kennis) voor hebben. Iedereen kan voordelen halen uit sociale media. Je moet alleen weten hoe je er het beste op inspeelt. Hier kan een social media manager bij helpen. Deze maakt een analyse van je huidige kanalen en werkt een concrete strategie uit om het beste van je kanalen te maken. Op termijn onderhoudt de social media manager ook deze kanalen zodat jij je hier verder niet mee bezig hoeft te houden. Win-win dus!

2 Sociale media levert niets op voor mijn bedrijf

Als je te weinig tijd of te weinig kennis hebt om optimaal gebruik te maken van je sociale media-kanalen, zal je niet snel de voordelen ondervinden. Het lijkt tijdverdrijf of een afleiding van je core business. Het zou zelfs kunnen dat het een negatieve impact heeft op je gemoedstoestand. Weet dan dat sociale media pas werkelijk iets opleveren als je hiervoor de tijd neemt om goed na te denken over je concept, je strategie en kennis hebt genomen van alle verschillende functies en hoe elk platform werkt. Een professioneel kan je hierbij bijstaan.

Zoals hierboven beschreven zou het kunnen dat je nu nog geen voordelen ondervindt voor je bedrijf. Misschien leveren je sociale media-kanalen geen of te weinig leads op. Dat is vervelend, maar daar kan altijd iets aan gedaan worden. Weet dat je strategie wellicht niet helemaal goed zit en je daar hulp bij kan vragen. 

3 Facebook levert enkel iets op als je er geld tegenaan gooit

Sinds de komst van Facebook ads lijkt het misschien zo dat Facebook enkel iets oplevert wanneer je er (veel) geld tegenaan gooit. Niet ieder (startend) bedrijf heeft budgetten voorzien voor ads. Gelukkig hoef je hier ook niet in te investeren indien je dat niet wilt. Je kan op een organische manier ook enorm veel mensen aantrekken en potentiële klanten verwerven. Ook daar komt een gerichte strategie met de juiste content aan te pas. En je gehele Facebookpagina moet natuurlijk steeds up-to-date zijn. 

 
Misverstanden over social media

4 TikTok is voor pubers

Vaak zien we dat klanten (nog) niet aanwezig zijn op TikTok. We krijgen dan de opmerking dat dit voor pubers is en zij daar geen behoefte aan hebben. Ze zien echter de meerwaarde van dit snelgroeiende platform niet in en dat is zeer spijtig.

TikTok kan ervoor zorgen dat je met één enkel filmpje viraal gaat over het hele internet. Dit gaat dus zeker niet alleen over het platform TikTok, maar ook over andere kanalen waaronder Facebook, Instagram, Pinterest enzovoort. Als je blijvend succes boekt op TikTok heeft dit bijna altijd positieve gevolgen voor je andere kanalen. Dat is interessant om gebruik van te maken.

Daarnaast zorgt TikTok ook voor zichtbaarheid van bepaalde bedrijven. Als je producten verkoopt die “in” zijn of iets aanbiedt dat mensen moeten zien, is het de moeite waard om in te zetten op dit platform. Bedrijven die hierop inzetten zien meestal al snel de meerwaarde

5 Je kan niet meer groeien op Instagram

Groeien op een platform als Instagram is de laatste jaren moeilijker geworden. Dat is zeker waar.  Vroeger was er minder aanbod en was het algoritme gemakkelijker te doorgronden. Vandaag is dat moeilijker maar het is niet onmogelijk. Met de juiste aanpak en een stevige portie doorzettingsvermogen zal je nog steeds groeien. Meer volgers genereren mag echter niet de drijfveer zijn van je aanwezigheid op sociale media. Een hoog aantal volgers is leuk, maar je hebt er niets aan indien je ze niet in klanten kan omzetten. Onthou dus voornamelijk dat echte volgers en echte interactie van belang is. Een community opbouwen kan nog steeds op Instagram en dat is het belangrijkste.

More
articles