Moet ik op ieder social media kanaal aanwezig zijn?

Sociale media zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Ze beïnvloeden ons koopgedrag en ze vormen een belangrijke tool om meer zichtbaarheid voor je bedrijf te creëren. Je kan je daarom afvragen of het nodig is om op elk kanaal actief te zijn? Of welke kanalen het beste zijn om op in te zetten? Wij geven er graag een antwoord op.

Veel verschillende social media kanalen

Toegegeven, er bestaan de dag van vandaag zo veel verschillende sociale media kanalen dat we soms zelf door de bomen het bos niet meer zien. Maar we hopen dat je na het lezen van dit artikel meer inzicht hebt gekregen in welke kanalen belangrijk zijn voor jouw business en welke je misschien voorlopig links kan laten liggen. We kunnen niet ontkennen dat het goed is om op elk kanaal actief aanwezig te zijn. Dit zorgt namelijk voor meer zichtbaarheid bij een mogelijks nieuwe doelgroep. Maar indien je geen tijd of energie hebt om op verschillende kanalen in te zetten, kan je beter focussen op een paar kanalen. Beter één kanaal deftig beheren dan 10 kanalen zonder strategie. Want dat heeft ook weinig nut.

Facebook

Wellicht is een Facebookpagina aanmaken het eerste dat je gaat doen wanneer je een bedrijf opstart. Vaak nog voor dat je een degelijke website hebt. Het is namelijk een gratis, laagdrempelige manier om je bedrijf onder de aandacht te brengen. Op Facebook is het relatief gemakkelijk om meer volgers te genereren en direct door te linken naar je website. Dat maakt dat klanten werven via Facebook de gemakkelijkste weg is als het sociale media aankomt. Je kan ook gericht betalende advertenties (ads) inzetten om zo het juiste doelpubliek te bereiken. Een Facebookpagina moét je dus hebben.

Instagram

Instagram is, naast Facebook, de meest belangrijke app om je bedrijf zichtbaar te maken. Instagram is niet meer zo gemakkelijk te doorgronden als een paar jaar geleden. Ook volgers genereren is niet meer zo simpel als toen. Maar door de functie om directe links te implementeren in foto’s, stories of video’s, is het een van de gemakkelijkste apps om klanten direct door te verwijzen naar je website. Veel (jonge) mensen zoeken ook steeds vaker bedrijven op via Instagram. Indien je bedrijf hier niet aanwezig is, lijkt het voor hen alsof je niet bestaat. En dat is jammer. Er zijn zo veel manieren om je bedrijf aan de juiste personen te linken via Instagram. Benut deze kans dus zeker! 

 
Moet ik op ieder social media kanaal aanwezig zijn?

LinkedIn

LinkedIn is het meest zakelijke social media kanaal. Het verwonderd dan ook niet dat je hier als bedrijf best aanwezig op bent. Je kan een professionele pagina aanmaken voor je bedrijf én op je persoonlijk profiel vermelden dat je zaakvoerder bent van je bedrijf. Twee opties die je zeker moet benutten als zaakvoerder zijnde. Daarnaast is het het beste social media kanaal om te netwerken. Iedereen zit tegenwoordig op LinkedIn en door ‘connecties’ te maken met de juiste mensen, kan jouw bedrijf dan weer onder de aandacht komen van hun connecties enzovoort. Bekijk LindekIn als het professionele broertje van Facebook. Het is meer gericht op zakenrelaties.

Pinterest

Pinterest is zeer interessant voor de verkoop van producten. Mensen raken geïnspireerd door afbeeldingen en kunnen meteen doorklikken naar een website om deze producten te kopen. Als jij aantrekkelijk uitziende producten verkoopt, is dit een belangrijk social media kanaal. Maar ook indien je een dienst verkoopt is het interessant gezien je snel ‘viraal’ kan gaan met een Pin. Hierdoor zal je website vaker bezocht worden en kan je volgersaantal op andere kanalen aanzienlijk de hoogte ingaan. En dat is dan weer goed voor je zichtbaarheid.

TikTok

We horen je al denken “Is TikTok écht relevant voor mijn business?”. Het antwoord is resoluut JA! Nooit eerder hebben we een app gezien die zo sterk evolueerde en waar nog enorm veel kansen liggen voor bedrijven. Vooral voor B2C bedrijven is TikTok zeer interessant. Het publiek van TikTok is eerder jong, maar als je bijvoorbeeld kledij, accessoires of iets uniek verkoopt, kan TikTok een goede markt zijn om op in te zetten. Maar ook indien je B2B werkt is het goed om je bedrijf onder de aandacht te brengen op TikTok. Dat kan door middel van leuke filmpjes die natuurlijk een link hebben met wat je doet, maar ook door bijvoorbeeld informatie te delen op een leuke, interactieve manier. Toegegeven, je moet een beetje creatief zijn om hiermee succes te hebben maar eens het aanslaat, kan je heel snel je volgersaantal (en dus je potentiële klanten!) de hoogte zien ingaan. Het handige aan TikTok is ook dat je andere sociale media kanalen kan linken aan je profiel. Als je video’s op TikTok viraal gaan, heeft dit bijvoorbeeld ook een positief effect op je Instagramvolgers of Youtube-abonnees. Het proberen waard!

social media kanaal aanwezig

Welke kanalen?

Bovenstaande kanalen zijn volgens ons de meest belangrijke om op in te zetten als bedrijf de dag van vandaag. Maar zoals we eerder zeiden, is het beter om te focussen op één of enkele kanalen indien je niet op elk kanaal actief zal zijn. Facebook vinden wij daarom de absolute belangrijkste. Zeker als je net start is het een eerste stap om je Facebookvrienden kennis te laten maken met je bedrijf. De eerste klanten komen vaak immers vanuit je eigen netwerk. Het maakt niet uit wat je bedrijf doet, een Facebookpagina moet je hebben.

Instagram is een logische volgende stap, maar weet dat je hier pas resultaten van gaat zien indien je hier ook effectief (veel!) tijd aan gaat spenderen. LinkedIn moet je hebben als je zelf zaakvoerder bent. Indien je een product verkoopt zouden wij ook aanraden om op Pinterest en TikTok in te zetten. Beide kanalen kunnen ervoor zorgen dat je volgersaantal op andere kanalen stijgt, waardoor je zichtbaarheid ook daar verhoogt. En meer zichtbaarheid is meer potentiële klanten. Onthou wel dat elk kanaal een andere aanpak en andere content vereist. Op Facebook zal je immers een heel ander doelpubliek hebben dan pakweg op TikTok. Pas je communicatie en content daarom ook aan je doelgroep aan.

Waar kunnen wij helpen?

Misschien vraag je jezelf na het lezen van dit artikel af waar je in hemelsnaam moet beginnen? Of ben je reeds actief op enkele kanalen maar wil je graag uitbreiden? Of vind je de tijd niet om actief aanwezig te zijn? Bij al deze vragen kan ROTS Creators helpen. Wij beheren alle bovenstaande sociale media kanalen voor professioneel gebruik. U kan bij ons rekenen op de beste service. Samen maken we doelstellingen waar. Geen budget voor een manager? Bekijk dan zeker onze opleidingen. 

More
articles