Welke Social media kanalen kies je voor je bedrijf?

Er zijn eindeloos veel mogelijkheden om je bedrijf in de kijker te zetten via social media. Maar aangezien je ook niet onnodig op te veel kanalen aanwezig moet zijn, waardoor je kostbare tijd en energie verspeelt, willen we je graag uitleggen welke kanalen belangrijk (kunnen) zijn en welke minder. Afhankelijk van je specifieke niche kies je welke social media kanalen belangrijk zijn voor je bedrijf.

LinkedIn

Het hoeft niet te verbazen dat LinkedIn het populairste platform is bij ondernemers. Het is de beste manier om in contact te komen met andere ondernemers. Voor B2B ondernemingen dus van groot belang om hier aanwezig te zijn! Laat je zien, deel dagelijks iets op je tijdlijn en blijf in interactie met anderen. Niet alleen je bestaande netwerk onderhoudt je op LinkedIn, maar je komt er ook in contact met andere mogelijks belangrijke mensen om je netwerk uit te breiden. Ook als je werk zoekt of werk aanbiedt, is het de ideale plek. Je kan er gemakkelijk vacatures terugvinden.

Facebook

Wellicht is een Facebookpagina aanmaken het eerste dat je gaat doen wanneer je een bedrijf opstart. Vaak nog voor dat je een degelijke website hebt. Dat is een terechte, slimme keuze. Het is namelijk een gratis, laagdrempelige manier om je bedrijf onder de aandacht te brengen. En zo goed als iedereen zit op Facebook. Het is bijna zo dat als je op Facebook zit, je pas bestaat. Op Facebook is het tevens relatief gemakkelijk om meer volgers te genereren en direct door te linken naar je website. Dat maakt dat klanten werven via Facebook de gemakkelijkste weg is als het op sociale media aankomt. Je kan ook gericht betalende advertenties (ads) inzetten om zo het juiste doelpubliek te bereiken. Een Facebookpagina moét je als bedrijf dus hebben. Zeker als B2C onderneming.

Instagram

Instagram is, naast Facebook, de meest belangrijke app om als B2C bedrijf op in te zetten. Je kan op Instagram directe links implementeren bij ads of in stories of video’s. Dat maakt dat het een van de gemakkelijkste apps is om klanten direct door te verwijzen naar je website. Bijvoorbeeld bij verkoop van producten, is Instagram een must. Veel (jonge) mensen zoeken ook steeds vaker bedrijven op via Instagram. Indien je bedrijf hier niet aanwezig is, lijkt het voor hen alsof je niet bestaat. En dat is jammer. Het vinden van je potentiële doelpubliek is via Instagram ook gemakkelijker dan bijvoorbeeld Facebook. Je ziet namelijk (bij openbare profielen) in wat iemand geïnteresseerd is aan de hand van zijn of haar foto’s. En je kan daarop inspelen. Op Facebook zie je vaak enkel een profielfoto en hooguit een aantal nietszeggende posts. Er zijn veel manieren om je bedrijf aan de juiste personen te linken via Instagram. Benut deze kans dus zeker!

social media voor bedrijven

Twitter

Twitter is een veel gebruikt platform bij ondernemers. En dat is niet verwonderlijk gezien je hier dagelijks snel een status kan plaatsen, zonder al te veel voorbereiding. Het is een minder tijdrovende bezigheid dan bijvoorbeeld Facebook en Instagram onderhouden. Twitter is niet alleen gebruiksvriendelijk voor bedrijven, maar ook interessant om aan relatiebinding te doen. Als er vragen zijn in verband met je bedrijf (doordat iemand hierover een Tweet plaatste), kan je hier snel op reageren. Het is een vorm van Customer Service en zal je vertrouwen als bedrijf vergroten. Natuurlijk is het ook handig om te weten te komen waar er pijnpunten liggen (want de meeste Tweets van derden over bedrijven zijn meestal niet positief). Het is ook aangeraden om in interactie te treden met je community en buiten je community te reageren op Tweets die verband houden met jouw sector.

Pinterest

Pinterest is zeer interessant voor de verkoop van producten. Bijvoorbeeld decoratieve producten, kleding, accessoires of hebbedingen. Mensen raken geïnspireerd door afbeeldingen en kunnen meteen doorklikken naar een website om deze producten te kopen. Als jij aantrekkelijk uitziende producten verkoopt, is dit een belangrijk social media kanaal. Het is dan wel van belang om professionele, aantrekkelijke foto’s te voorzien! Anders mist het natuurlijk zijn effect. Ook indien je een dienst aanbiedt is het interessant om op de app in te spelen, gezien je snel ‘viraal’ kan gaan met een Pin. Hierdoor zal je website vaker bezocht worden en kan je volgersaantal op andere kanalen aanzienlijk de hoogte ingaan. En dat is dan weer goed voor je zichtbaarheid.

TikTok

We horen je al denken “Is TikTok écht relevant voor mijn business?”. Het antwoord is resoluut JA! Nooit eerder hebben we een app gezien die zo sterk evolueerde en waar nog enorm veel kansen liggen voor bedrijven. Vooral voor B2C bedrijven is TikTok zeer interessant. Het publiek van TikTok is eerder jong, maar als je bijvoorbeeld kledij, accessoires of iets uniek verkoopt, kan TikTok een goede markt zijn om op in te zetten. Maar ook indien je B2B werkt is het goed om je bedrijf onder de aandacht te brengen op TikTok. Dat kan door middel van leuke filmpjes die natuurlijk een link hebben met wat je doet, maar ook door bijvoorbeeld informatie te delen op een leuke, interactieve manier. Toegegeven, je moet een beetje creatief zijn om hiermee succes te hebben maar eens het aanslaat, kan je heel snel je volgersaantal (en dus je potentiële klanten!) de hoogte zien ingaan. Het handige aan TikTok is ook dat je andere sociale media kanalen kan linken aan je profiel. Als je video’s op TikTok viraal gaan, heeft dit bijvoorbeeld ook een positief effect op je Instagramvolgers of Youtube-abonnees. Het proberen waard!

Welke Social media kanalen?

Welke social media kanalen je al dan niet zal gebruiken, hangt van jezelf af. Als je weet dat je er onvoldoende tijd of budget voor hebt, dan kan je er beter niet aan beginnen. Kies zorgvuldig kanalen uit waarbij je een strategie uitwerkt en die ook volgt. Weet dat een social media-kanaal professioneel onderhouden tijd en energie vraagt. Je kan dit ook uitbesteden aan professionele bureaus zoals ROTS Creators.

More
articles