Social media trends voor 2021

Ieder jaar verandert er heel wat op vlak van sociale media. Er verdwijnen platformen, er komen er nieuwe bij en er worden updates gedaan. Deze bepalen mee de trends die in het social media-landschap zullen heersen. Wil jij graag te weten komen wat 2021 zal brengen op vlak van social media? Lees dan zeker verder!

Instagram

Instagram is en blijft een van de belangrijkste kanalen voor influencer marketing. Dagelijks passeren er miljoenen foto’s en video’s waar we “beïnvloed” door worden. Jarenlang deed het platform geheimzinnig over koopgedrag op het kanaal maar met de komst van enkele updates maakt Instagram daar voorgoed komaf mee. Verder swipen we tegenwoordig ook meer dan we scrollen. Zo zijn Instagram-stories belangrijker geworden dan effectieve in-feed posts. Bewegende beelden trekken meer dan ooit onze aandacht.

Winkel-functie

Niet zo lang geleden introduceerde de app een nieuwe knop “Winkel” onderaan het beginscherm om rechtstreeks producten te kopen. Deze winkel-functie beslist welke producten jij mogelijks interessant vindt. Indien je op een product klikt word je rechtstreeks doorverbonden naar de website van de handelaar. Easy as that! Dat vergemakkelijkt niet alleen de rechtstreekse verkoop voor handelaars maar het lijkt nu ook algemeen aanvaard dat influencers geld verdienen via de app. Vroeger werd er meer in het “geheim” promotie gemaakt voor een bepaald product door influencers omdat de kans op een sanctie (verwijdering of blokkering van je account) bestond.

Gidsen-functie

Instagram heeft nog een aantal extra opties gelanceerd eind 2020. Zo kan je nu als content creator “Gidsen” aanmaken en je volgers inspireren met een soort “blogpost” van je favoriete merken, lijstjes, plaatsen,… Dit is voor handelaars van producten zeer interessant, bijvoorbeeld tijdens de feestdagen of bepaalde acties. Er kunnen dan namelijk inspirerende lijstjes gemaakt worden die vervolgens getoond worden aan potentiële klanten. Als je weet dat bepaalde “Gidsen” getoond worden aan mogelijks geïnteresseerden (bij het overzicht van “Winkel”), is dit een waardevolle tool om als bedrijf op in te zetten.

 

Andere invalshoeken

Alle bovenstaande functies zijn interessant om op in te zetten, maar de meest belangrijke verandering lijkt Reels te zijn. Door deze 15-seconden durende filmpjes te lanceren gaat Instagram de strijd aan met het groeiende succes van TikTok. Tot voor kort kon je op Instagram enkel foto’s of langere video’s op IGTV plaatsen. Nu speelt de app dus in op de vraag naar kortere filmpjes. Het is een goed idee om hier zo veel mogelijk op in te zetten gezien Instagram voorlopig voorrang geeft aan Reels ten opzichte van foto’s. De app heeft zelf een centrale sneltoets gemaakt om enkel en alleen Reels te bekijken. Deze Reels hebben dan ook sneller de neiging om “viraal” te gaan en dus meer bekeken te worden door veel mensen. Voor 2021 voorspellen we dan ook dat deze functie nog belangrijker wordt.

Social media trends - instagram

Facebook

Facebook is en blijft onder (professionele) gebruikers populair. Je kan er namelijk gericht adverteren en producten en diensten gemakkelijker in de kijker zetten. Steeds meer generaties vinden ook de weg naar Facebook. Het is allicht het eerste social media kanaal dat een persoon in zijn of haar leven aanmaakt. Waarom? Omdat er ontzettend veel informatie te rapen valt. Van Marketplace om je spullen te verkopen, tot inspirerende pagina’s die je graag volgt tot persoonlijke contacten onderhouden. Alles is te vinden op Facebook.

Live’s

Door of dankzij de coronacrisis zijn bedrijven enorm hard gaan inzetten op Facebook ads om de concurrentie te kunnen blijven aangaan. Maar ook gratis manieren van marketing op de app kenden een groei. Facebook live’s zijn belangrijker geworden om producten of diensten rechtstreeks tot bij de klant te brengen. Je klant rechtstreeks kunnen aanspreken, is iets waar veel bedrijven op inzetten nu ze hun klanten (ongewild) minder zien door bijvoorbeeld een tijdelijke sluiting. De positieve gevolgen van deze live’s die bedrijven nu ondervinden zullen ervoor zorgen dat dit in 2021 nog steeds vaak gebruikt zal worden.

Winkelen

Daarnaast is er dit jaar een nieuwe functie gekomen op Facebook om bedrijven online te helpen. Dit is vooral gericht op kleine bedrijven die inkomensverlies hebben door de coronacrisis. Door deze nieuwe functie kunnen ze hun bedrijf laagdrempelig en gratis online zetten. Zeker in tijden van sluitingen omwille van de coronacrisis is de vraag naar online verkoop enorm gegroeid. De story-stickers om lokale bedrijven te helpen op Instagram bijvoorbeeld, dragen daar ook tot bij. Deze trend zet zich verder in 2021.

Augmented Reality

AR of augmented reality kent een enorme groei. Wie actief is op sociale media gebruikt wellicht dagelijks filters in zijn of haar video’s of foto’s. Deze kunnen creators zelf maken in Facebook SPARK AR Studio. Zelf filters maken kan ervoor zorgen dat meer mensen jouw kanalen te zien krijgen. Bij Instagram bijvoorbeeld staat de maker van een filter altijd vernoemd bovenaan in een story. Indien duizenden mensen deze filter gebruiken en hun duizenden volgers dit op hun beurt gezien hebben, gaat de bal natuurlijk aan het rollen. Content creators zetten dus al volop in op het maken van creatieve filters en dat zal zich in 2021 alleen maar in stijgende lijn verder zetten.samenwerking nu effectief heeft opgebracht. Ook wij van ROTS Creators zullen alle statistieken op de voet volgen en na de campagne een analyse en rapport bezorgen.

Welke Social media kanalen?

Welke social media kanalen je al dan niet zal gebruiken, hangt van jezelf af. Als je weet dat je er onvoldoende tijd of budget voor hebt, dan kan je er beter niet aan beginnen. Kies zorgvuldig kanalen uit waarbij je een strategie uitwerkt en die ook volgt. Weet dat een social media-kanaal professioneel onderhouden tijd en energie vraagt. Je kan dit ook uitbesteden aan professionele bureaus zoals ROTS Creators.

Facebook op smartphone

Populariteit

De grootste social media apps waaronder Facebook, Instagram en TikTok blijven belangrijk voor bedrijven. We zien geen daling in aantal gebruikers, maar eerder een verandering van hoe men deze (actief) gaat gebruiken. Facebook en Instagram worden steeds meer gebruikt door bedrijven en TikTok groeit alsmaar voor zowel privé-gebruik als commercieel gebruik. Denk dus zeker niet dat TikTok enkel en alleen voor tienermeisjes is. Denk eens na hoe je origineel je producten of diensten op de app kan laten zien, zonder dat het al te gesponsord overkomt (dit kan leiden tot een sanctie van TikTok!). We merken ook op dat indien je account populair is op TikTok, dit ook positieve gevolgen heeft voor je andere sociale media kanalen, waaronder Instagram of Youtube. Het is dus NU het ideale moment om in te zetten op TikTok.

Echtheid

Meer echtheid en eigenheid. Dat wordt nog belangrijker om een hechte band op te bouwen met je doelpubliek. Influencers die af en toe hun “slechte” kant eens laten zien of geen gephotoshopte beelden brengen, dat wint aan populariteit. Niet alles hoeft zo gemaakt te zijn. 2020 heeft ons pijnlijk duidelijk gemaakt dat verbloemingen af en toe achterwege gelaten mogen worden. Dit jaar heeft alle registers opengetrokken en we kunnen ons niet langer verschuilen achter een “perfect” leventje. In 2021 gaan we resoluut voor echtheid.

Duurzaamheid

De maatschappij, en zeker na een rampjaar door de coronacrisis, stuurt aan op meer duurzame content. Mensen komen steeds vaker op voor zichzelf en stellen veel in vraag. Zowel merken als influencers die duurzaamheid naar buiten dragen, winnen aan populariteit. Niet alleen duurzaamheid is belangrijk, maar elke vorm van menselijkheid en maatschappelijke verbondenheid. Influencer marketing die hierbij de juiste influencer met de juiste niche perfect inzet voor een campagne, is een van de meest waardevolle marketing-vormen van deze eeuw.achterwege gelaten mogen worden. Dit jaar heeft alle registers opengetrokken en we kunnen ons niet langer verschuilen achter een “perfect” leventje. In 2021 gaan we resoluut voor echtheid.

Meer fraude

We gaan helaas ook meer fraude, fake news en gehackte accounts zien opduiken op sociale media. Het belang van sociale media is ook fraudeurs en dieven niet ontgaan. Zij proberen op allerlei sluwe manieren je account te hacken ofwel geld van je te stelen. Inzetten op beveiliging is dus sterk aangeraden. Dit kan door je paswoorden regelmatig te veranderen en bijvoorbeeld op Instagram tweestapsverificatie in te schakelen. Ga ook zeker niet in op privé-berichten van zogezegd Instagram of Facebook (deze sturen nooit privé-berichten via een profiel!) en open ook nooit links die gestuurd worden in privé-berichten van onbekenden.

Verre toekomst van de social media trends

In de verre toekomst zien we nog een andere trends op social media opduiken, namelijk betaalde social media platformen. Bijvoorbeeld Youtube heeft al een deel betalend gemaakt voor zijn gebruikers en er wordt verwacht dat dit niet anders zal zijn bij andere populaire apps. Misschien helpt dit ook fraude en privacy-lekken tegengaan, hetgeen de gebruiker natuurlijk ten goede komt.

Persoonlijk advies?

Wenst u persoonlijk, gericht advies of professionele hulp over hoe u een bepaald sociale media platform voor uw bedrijf het beste kan inzetten? Neem dan zeker contact met ons op en wij helpen u graag verder. Nu is immers de tijd om online zichtbaarheid te creëren en klanten te werven. Goed om te weten, ROTS Creators speelt als social media manager trouwens altijd in op de laatste trends met het beste resultaat tot gevolg.

More
articles