Zo laat je posts viraal gaan op sociale media

Er gebeurt elke dag zoveel op sociale media dat het bijna onmogelijk te volgen is. Toch houden wij ons bij ROTS Creators dagelijks bezig met het volgen van de laatste nieuwe trends en veranderingen. Natuurlijk in eerste instantie om onze klanten bij te staan en de best mogelijke service te bieden, maar anderzijds ook om u te informeren.

Een “virale” post is een post die opvallend meer zichtbaarheid vertoont ten opzichte van andere posts. Voor de ene is dat één miljoen views en voor de andere 1000 views. Gemiddeld gezien gaat een post viraal wanneer meerdere mensen deze delen, erop reageren en liken. Er is een verhoogde betrokkenheid als je uw kanaal gaat analyseren. “Viraal gaan” zorgt voor meer naamsbekendheid en zichtbaarheid en zowat iedereen die bezig is met sociale media wil dat zijn posts zo’n hoog mogelijk bereik halen.

Graag bespreken we vandaag hoe je een post viraal kan laten gaan op elk platform. Wat is daar precies voor nodig? We houden rekening met recente onderzoek(en) en de resultaten zijn steeds data-driven. Zo laat je posts viraal gaan op sociale media.

Viraal gaan op Facebook

Facebook is misschien wel het moeilijkste platform om te doorgronden. Soms halen posts enorm veel bereik en andere keren zo goed als niets. Het spreekt voor zich dat pagina’s met duizenden of miljoenen volgers (zoals bekende personen, wereldwijde merken of memes-pagina’s) al snel viraal gaan met een post. Daar hoef je jezelf dus niet mee te meten.

Wel is het belangrijk om een aantal zaken in ’t oog te houden. Na het analyseren van verschillende posts op Facebook, komen we tot een paar conclusies.

Factoren

Ten eerste moet een post op Facebook één van de volgende factoren bezitten om viraal te gaan: herkenbaarheid, humor of verdeeldheid.

Wanneer mensen zichzelf of iemand anders herkennen in de post (bijvoorbeeld: memes of een  emotionele boodschap) gaan ze sneller geneigd zijn om anderen in de comments te taggen of deze post op hun eigen tijdlijn of stories te delen.

Daarnaast is humor een goede manier om je posts op Facebook sneller viraal te laten gaan. Korte, humoristische posts worden vaak gedeeld (zowel privé als openbaar) en dat zorgt dus voor meer bereik. Wellicht heb jij ook al eens of meermaals een humoristische Facebookpost gedeeld met iemand.

Helaas zijn ook posts die voor verdeeldheid zorgen een ‘goede’ manier om viraal te gaan. Mensen laten stemmen tussen het ene of het andere, maar ook bewust verdeeldheid en zelfs haat zaaien zorgt voor veel interactie en dus meer kans om viraal te gaan. Denk maar aan gewelddadige filmpjes, uitspraken van politici of dramatische nieuwsberichten.

Belang van tekst

Op Facebook doet de media die bijgevoegd wordt er minder toe. Tekst is nog altijd zeer belangrijk. Zeker om je publiek meteen aan te trekken. Daarna volgt pas het beeld. Daarom dat memes het zo goed doen op dit platform. De tekst valt immers hard op tijdens het scrollen.

Foto’s zonder tekst zijn minder van belang. Artikels worden dan weer beter bijgestaan door een (korte) introductie in het bijschrift.

Het spreekt voor zich dat catchy zinnen en woorden zorgen voor meer clicks op een link. Daarom dat nieuwssites vaak voor controversiële titels zorgen. Het levert meer clicks op.

Hashtags

Veel klanten vragen ons of het zinvol is om hashtags toe te voegen aan hun Facebook-berichten. We kunnen helaas niet zeggen dat hashtags helpen bij het viraal gaan van een post maar uit ondervinding weten we wel dat bepaalde hashtags toevoegen ervoor kan zorgen dat nieuwe klanten je kunnen vinden. Hashtags kan je namelijk invoeren in de zoekbalk en zo bij de meest relevante posts terecht komen. Het is dus een goede bron om potentieel nieuwe klanten aan te trekken, maar het levert niet meteen meer bereik op. 

Emoji’s

Wil je wel meer bereik, dan zal je voornamelijk moeten inzetten op het gebruik van emoji’s en beelden. Maar weet dat deze ook kunnen zorgen voor minder clicks. Heb je dus een belangrijke link waarop geklikt moet worden, hou het bijschrift dan zo kort en ‘saai’ mogelijk. Dit betekent dus: geen hashtags of emoji’s en niet teveel beeld of tekst. Hou het simpel. 

viraal gaan op social media

Viraal gaan op LinkedIn

LinkedIn is vrij duidelijk wat betreft virale posts. Een post hoeft niet per se een beeld te bevatten maar voornamelijk langere, diepgaande teksten zijn van belang. Het publiek dat op LinkedIn aanwezig is, houdt meer van intellectuele posts en langere teksten dan bijvoorbeeld louter een beeld zonder tekst.

Ook posts waarin iemand of meerdere mensen getagged worden is een goed idee. Zo komt jouw post namelijk ook op het overzicht van deze connectie terecht en is er dus meer kans op een hoger bereik.

Links

Om viraal te gaan met een post op LinkedIn voeg je beter geen links toe. Wellicht is het algoritme zo ingesteld opdat minder mensen het platform zouden verlaten naar een andere website. Gebruik dus wel de tags naar andere profielen op LinkedIn zelf, maar gebruik niet te veel externe links. Beter is om een document of foto toe te voegen.

Hashtags

Less is more geldt voor LinkedIn wat betreft hashtags. Enkele toepasselijke hashtags toevoegen is zeker een goed idee om je post meer bereik te geven, maar te veel is nefast. Hou het dus zo simpel mogelijk.

Opmaak

Ook qua opmaak hou je je LinkedIn post zo simpel mogelijk. Zoals eerder gezegd is tekst belangrijker dan beelden op LinkedIn. Gebruik in je tekst emoji’s en verzorg de lay-out zoals je dat bij elke post doet. Dit zorgt voor herkenbaarheid. Je communicatie moet vlot leesbaar zijn en eventueel raken, verdelen of herkenbaar zijn. Die posts hebben meer kans om viraal te gaan.

Persoonlijk

Als je een beeld gebruikt, laat het dan een persoonlijk beeld zijn. Vermijdt nietszeggende stockfoto’s maar laat jezelf zien. Letterlijk. Gebruik profielfoto’s waarop je lacht om je post kracht bij te zetten. Dit is niet alleen goed voor de betrokkenheid en het bereik van je post maar ook voor je (klanten)relaties binnen het platform. Hoe meer zij jou zien verschijnen met een lach, hoe positiever hun beeld van jou zal zijn.

Posten op social media

Viraal gaan op Instagram

Over Instagram hoor je soms de wildste verhalen de ronde doen. Wie bepaald het algoritme? En waarom worden sommige posts (bijna) niet getoond aan een nieuw publiek en anderen wel? Het antwoord is helaas niet zo simpel. Wij geloven namelijk dat hoe meer doelgerichte tijd je investeert in het platform, hoe meer je beloond zal worden.

Dat wil niet zeggen dat als je veel tijd spendeert aan Instagram, dat je automatisch viraal zal gaan met je posts. Er zijn een paar zaken waar je rekening mee moet houden.

Een post op instagram moet één van de volgende elementen bezitten wil die meer kans maken om viraal te gaan: emoties oproepen, voor herkenbaarheid zorgen of een opvallend beeld vertonen.

 

Emoties oproepen

Een beeld of caption dat emoties oproept, gaat sneller viraal dan een ‘algemene’ post zonder al te veel emoties. Bijvoorbeeld: een overlijden, een overwinning of een reality check. Mensen zijn gevoelige wezens en voelen mee met de personen die ze volgen en waar ze naar opkijken. Wanneer deze mensen iets delen dat hen raakt of overkomen is, zullen volgers geneigd zijn om hierop te reageren. Volgers gaan op termijn ook meer in verbinding staan met deze persoon wanneer hij/zij ook zijn/haar gevoelige kant laat zien.

Herkenbaarheid

Herkenbaarheid hangt daar een beetje mee samen. Wanneer mensen zich herkennen in een post, of die nu emotioneel beladen is of juist humoristisch, dan zullen ze er sneller op reageren, iemand taggen in de comments of deze post delen in hun stories. De laatste jaren doen voornamelijk posts waarin mensen het minder verbloemde leven laten zien, het goed.

Opvallend beeld

Een opvallend beeld is over het algemeen een beeld dat tot de verbeelding spreekt. Bijvoorbeeld een prachtige (landschaps)foto, een uniek ontwerp of een waanzinnige video. Iets waar kunnen en talent voor nodig is, iets wat niet iedereen kan creëren, doet het meestal heel erg goed op Instagram. Mensen delen het sneller en gaan erop reageren.

Hashtags

De bovenstaande analyses zijn misschien zeer voor de hand liggend. Hashtags zorgen  daarentegen voor meer verdeelde meningen. Helpen hashtags nu wel of niet om een posts meer bereik te geven en deze viraal te laten gaan?

Zoals we al aangaven zijn de meningen hierover verdeeld, maar de laatste analyses en onderzoeken tonen aan dat hashtags niet meer zo relevant zijn. Vroeger kon men een groot bereik behalen enkel en alleen door de juiste hashtags toe te passen. Nu merken kleinere en ook grotere accounts het verschil amper.

Beeldmateriaal

Wat is dan wel nog belangrijk? Het beeldmateriaal. Dit moet ten eerste van goede kwaliteit zijn, mensen geëntertaind houden en liefst vernieuwend zijn. Vooral Reels (korte video’s) en Carrousel posts (meerdere foto’s in één post) doen het goed. Algemeen geldt dat hoe langer je gebruikers geëntertaind houdt, hoe beter de post wellicht zal scoren omdat Instagram je daarvoor beloond.

Captions

Posts met langere captions gaan gemiddeld sneller viraal dan posts zonder caption of met één enkele zin. De reden hiervoor is dat Instagram posts die mensen langer op het platform houdt gaat aanmoedigen. Een soort boost geven. En daarnaast zijn posts die waarde geven, post die dus meer diepgang bieden door middel van de uitgebreidere caption, meer geneigd om gedeeld te worden en interactie te krijgen. En op termijn dus viraal gaan.

Post viraal gaan op social media

Viraal gaan op TikTok

TikTok is van alle social media platformen wellicht de gemakkelijkste om viraal te gaan. Je hoeft niet per se geweldig interessante content te creëren of al reeds een groot aantal volgers te hebben. Iedereen kan met één enkele post viraal gaan (zonder enige voorafgaande aanleiding) en hierbij duizenden nieuwe volgers genereren. Een sterk platform dus voor eenieder die graag het gevoel van “viraal gaan” wil ondervinden en waar het maar niet bij lukt op andere platformen.

Trends

Natuurlijk zijn er enkele zaken die je op TikTok maar beter toepast om de kans op een virale post te vergroten. Zo moet je altijd de trends opvolgen. Welke songs zijn trending, welke effecten en welke dansjes. Hoewel je op andere platformen vaak beter uniek uit de hoek kan komen, moet je op TikTok vooral meedoen met de rest.

Emoties

Daarnaast is één van de belangrijkste factoren om viraal te gaan met een post emotie oproepen. Deze emoties kunnen sterk variëren. Van humor tot trieste boodschappen. Wanneer een post mensen ‘raakt’, gaat deze bijna altijd viraal.

Herkenbaarheid

Daarnaast is herkenbaarheid zeer belangrijk. Accounts die uitsluitend herkenbare posts maken, groeien het snelste. Dit omdat er hevig gereageerd wordt in de comment section. Herkenbaarheid + humor zorgt voor vuurwerk op TikTok en zal je post helemaal lanceren.

Niche

Belangrijk op TikTok is om een soort ‘niche’ te hebben zodat volgers weten wat ze bij jouw profiel kunnen verwachten. Voor jou lijkt het misschien zo dat elke posts ongeveer hetzelfde is, maar je volgers vinden dit net leuk. Je hebt ook meer kans om verschillende virale posts te creëren wanneer je binnen je niche blijft.

Hashtags

Onze analyse stelt dat hashtags toevoegen voor meer zichtbaarheid zorgen en dus sneller je post viraal laten gaan. Bij erg grote accounts (met meer dan één miljoen volgers) is dat minder van belang. Zij hebben al een stevige aanhang en doordat hun trouwe fans reageren en hun posts delen, zullen zij automatisch viraal gaan. Als je (nog niet) wereldberoemd bent op het platform, dan kan je dus maar beter enkele relevante hashtags toevoegen.

Tijdstip

Nog een belangrijke factor om in je achterhoofd te houden wil je viraal gaan op TikTok, is het juiste tijdstip uitkiezen. Gedurende de dag zijn er maar enkele tijdstippen ideaal om te posten op TikTok. Post je buiten deze uren, dan zal je video beduidend minder views behalen. Ons ervaring zegt dat posten tussen 4 PM en 6 PM het meeste views oplevert en de kans op een virale post vergroot.

Zo laat je een post viraal gaan op sociale media

Dit waren de beste tips die wij kunnen geven voor meer bereik op social media en uiteindelijk een virale post te creëren. Oefening baart kunst dus probeer het eens uit en hou vol. Consistent zijn blijft op elk platform belangrijk. Geef niet te snel op. Neem onze insider tips ter harte want enkel zo laat je posts viraal gaan op sociale media.

More
articles