Voordelen van Social Media voor je bedrijf

Als je reeds actief bent op sociale media, zullen de voordelen van verschillende platformen je wellicht niet vreemd zijn. Maar indien je niet actief aanwezig bent op sociale media, kan je jezelf afvragen wat nu juist de voordelen zijn. Het zou kunnen dat je momenteel zelfs alleen maar nadelen ervaart, waaronder het gebrek aan tijd en kennis de meest voorkomende zijn. In dat geval laten we je graag kennis maken met alle voordelen die social media voor je bedrijf kan hebben. We sommen de belangrijkste op.

Meer zichtbaarheid

Hoe vaker je op verschillende sociale media opduikt, hoe meer zichtbaarheid je aan het creëren bent voor je bedrijf. Dat is logisch. Aanwezigheid op verschillende kanalen zorgt ervoor dat je meer mensen bereikt. En dus krijg je meer zichtbaarheid. Natuurlijk moet je ook daadwerkelijk actief zijn op deze verschillende kanalen. Anders heeft je aanwezigheid weinig nut.

Verhoogde betrouwbaarheid

Door aanwezig te zijn op verschillende platformen, verhoog je automatisch je betrouwbaarheid als bedrijf. Je verstopt je niet achter een website/webshop maar laat jezelf en je bedrijf zien op sociale media. Klanten krijgen zo automatisch meer vertrouwen in jou en je bedrijf. Indien er dan ook nog eens eenheid tussen al je kanalen is, dan verhoogt die betrouwbaarheid aanzienlijk. Potentiële klanten weten waarvoor je staat en weten wat ze kunnen verwachten. Vertaal die positieve uitstraling naar je service, en je bent op vlak van marketing vertrokken voor een lange tijd.

Uitstraling

Zoals aangegeven is de uitstraling van je sociale media kanalen van groot belang. Aangezien veel kanalen enkel werken met beelden (of de beelden toch meer zeggen dan de teksten) moet je volop gaan voor kwalitatief beeldmateriaal. Zorg voor scherpe beelden die eenheid uitstralen en vertellen waarvoor je staat. Indien je dat klaar speelt dan krijgt je bedrijf een enorme krachtige, professionele uitstraling.

Voordelen van Social Media

Klantenbinding

Sociale media is ook een manier om aan klantenbinding te doen. Je komt er rechtstreeks in contact met je ideale klant en je kan met hem/haar gesprekken voeren. Op sociale media is de afstand tussen klant en bedrijf minder groot dan pakweg via een website en een vertrouwensband zal er sneller en vlotter ontstaan.

Customer Service

Een belangrijk onderdeel van sociale media voor bedrijven is dat je er de customer service voor een deel doet. Veel vragen of opmerkingen van klanten zullen via sociale media verlopen. Zeker de jonge generatie zal sneller via Facebook of Instagram een vraag stellen dan via de website of via een email-adres. Een snelle, efficiënte en klantvriendelijke klantenservice is niet onbelangrijk voor het succes van je bedrijf. Je kan dus overwegen om deze ook via sociale media te laten verlopen.

Manier van prospecteren

Sociale media vormt een manier om aan prospectie te doen. Je komt er al snel in aanmerking met jou ideale klant en je kan hem/haar rechtstreeks en laagdrempelig aanspreken. Een groot voordeel dat je bijvoorbeeld niet hebt via een website. Daar moet je steeds afwachten of je bezoekers ook effectief contact met jou opnemen. Via sociale media heb je dus zelf de touwtjes in handen en kan je actief mensen benaderen. Let wel op: doe dit niet continu want dit kan leiden tot een sanctie van het platform zelf én het kan opdringerig overkomen op potentiële klanten.

Netwerk uitbreiden

Sociale media biedt natuurlijk ook de kans om uw (professioneel) netwerk uit te breiden. Je kan er vriendschappen sluiten of zakenrelaties aangaan. Er is zoveel informatie beschikbaar via sociale media kanalen. Via Facebook kan je bijvoorbeeld Live’s doen waarbij je ook live gaat spreken tegen je netwerk of klanten. Of je kan de verjaardagen van je “vrienden” bekijken en gepast een felicitatie sturen. Kleine zaken die ertoe bijdragen om een groter en sterker netwerk uit te bouwen.

Concurrenten analyseren

Van je concurrentie kan je veel leren. Op sociale media is het dan ook zeer gemakkelijk te zien hoe de concurrentie zaken aanpakt. Je kan daar gepast op inspelen of uit leren. Je concurrenten analyseren kan dus probleemloos en onopgemerkt via sociale media. Het spreekt voor zich dat je niet alles klakkeloos van anderen moet overnemen. Bedenk vooraf je eigen strategie en kijk waar er ruimte is voor verbetering. Zo kom je al een heel eind.

Voordelen van social media

De voordelen van social media voor je bedrijf zijn dus overduidelijk aanwezig. Helaas zijn er ook nadelen, waaronder te weinig tijd en te weinig kennis de meest voorkomende redenen zijn. Maar daar kan een Social Media Manager bij helpen. ROTS Creators is reeds jarenlang gespecialiseerd in social media management en weet hoe het uw bedrijf in de spotlight zet op alle social media-kanalen.

More
articles