Site Overlay

Wat is een Influencer?

Een Influencer is een (bekend) persoon dat een zeker aantal volgers heeft. Deze persoon gebruikt zijn of haar bekendheid om promotie te maken voor merken en mensen te beïnvloeden in hun koopgedrag. Een influencer duikt niet zo maar op in een reclamefilmpje, maar ze integreren een product of merk in het dagelijkse leven. Influencers zijn vaak creatieve personen die hun eigen beelden maken. Zo komt reclame authentieker over ten opzichte van traditionele media. De effectiviteit van influencers wordt soms wel eens in vraag gesteld. Maar dan komt dat eerder door een slechte match tussen merk en influencer. Je kan influencers op alle platformen terugvinden. Op zowel Facebook, Instagram als Twitter. Maar ook op Pinterest en YouTube tot zelfs op TikTok.

Waarom gebruiken bedrijven Influencers?

Influencers hebben een groot bereik, maar daarnaast hebben ze ook meteen het juiste doelpubliek dat een merk voor ogen heeft. De traditionele media bereikt veel mensen tegelijk maar trekt niet altijd de juiste mensen aan. Denk maar aan ongewenste reclamefolders in uw brievenbus of radiospots over gehoorapparaten als u nog jong en horend bent. Dat is een verspilling van geld en tijd. Traditionele media mist soms hun effect bij een heel groot deel van de bevolking. 

Als bedrijf inzetten op influencer marketing is dus een innovatieve, interactieve maar ook nodige stap van B2C wil u enerzijds een groter doelpubliek bereiken maar anderzijds ook meteen de juiste mensen. 

Wat is een influencer?

Soorten influencers

In feite is iedereen een influencer. En dat is al jaren zo nog voor de term uitgevonden was. Je beste vriendin die een mooie handtas draagt en jij vraagt waar ze die gekocht heeft of jouw buurman die de haag feilloos snoeit met zijn nieuwe heggenschaar en jij de volgende dag ook zo een gaat kopen. Dat is ook influencen of beïnvloeden. Het bestaat dus al jaren maar online wordt dit fenomeen alsmaar populairder. 

We hoeven tegenwoordig zelfs geen account van duizenden volgers meer te hebben om onszelf influencer te noemen. Iemand die iets deelt op sociale media waardoor een ander dit gezien en misschien geliked heeft, maakt van deze eerste persoon een influencer. We maken een onderscheid tussen volgende categorieën van influencers:

Nano-Influencers

Nano-influencers zijn influencers met een bereik tussen de 100 en 5.000 volgers. Op zich vinden deze personen zichzelf misschien geen influencer, maar zoals eerder gezegd is iedereen dat in feite. Het grote voordeel aan samenwerken met nano-influencers? Het lage budget dat ze hanteren en de oprechte relatie met hun volgers.

Micro-influencers

Micro-influencers zijn influencers met een bereik tussen de 5.000 en 50.000 volgers. Dit soort influencers heeft een hoge engagement rate omdat ze authentiek en betrouwbaar overkomen. Ze nemen de tijd om te reageren op vragen van volgers en hun content voelt veel spontaner en persoonlijker aan. Ze zijn ook gemakkelijker bereikbaar en staan open voor verschillende soorten van samenwerkingen.

Meso-influencers

Meso-influencers zijn influencers met een bereik tussen de 50.000 en 100.000 volgers. Hun bereik is eerder hoog en hun engagement ligt ook vaak hoger dan bij macro-influencers. Hun geleverde content is meestal professioneel maar toch authentiek. Een zeer interessante groep om mee samen te werken mits het echte volgers betreft

Macro-influencers

Macro-influencers zijn influencers met een bereik tussen de 100.000 en 1 miljoen volgers. Voor samenwerkingen met dit soort influencers heb je een redelijk ruim budget nodig. Tevens zal de geleverde content minder authentiek en wellicht meer “gemaakt” ogen omdat het maken van content de voltijdse jobsinvulling is van deze personen.

Mega-influencers

Mega-influencers zijn influencers met een bereik van meer dan 1 miljoen volgers. Vaak zijn dit beroemdheden maar soms ook bloggers, Youtubers of TikTok’ers die doorheen de jaren bekend zijn geworden. Om samen te werken met dit soort influencers heb je een ruim budget nodig. Een beetje te vergelijken met een radiospot of krantenadvertentie. En soms behaal je, omwille van de grote heterogene groep aan volgers, niet altijd het gewenste resultaat.

Social media Manager

Categorieën

De juiste match met de target audience (doelgroep) van de influencer is ook van belang. Echte volgers, die echte interesses hebben in jouw product of dienst. Alleen zo is influencer marketing waardevol voor je bedrijf en zal je de voordelen snel opmerken. 

Onze database aan influencers is zo heterogeen dat wij op verschillende invalshoeken kunnen inspelen. Enkele voorbeelden van categorieën: Fashion, Beauty, Travel, Lifestyle, Motherhood, Food&Beverages, Literature, Fitness/Yoga/Sports, Outdours, Comic, Family, Interior, Health, Music, Photography, Technology, Science en Sustainable. En dat zijn dan nog maar enkele voorbeelden. Je begrijpt dus dat een goede match zeer belangrijk is.

Wat kan ROTS Creators voor jou betekenen?

Wij bedenken creatieve concepten, koppelen jouw bedrijf aan de juiste influencer en zorgen voor authentieke verhalen (storytelling) die mensen raken en aanzetten om je merk (beter) te leren kennen. Dit alles om meer zichtbaarheid te creëren op de juiste manier aan het juiste doelpubliek.

We briefen de influencer uitgebreid over de do’s en don’ts van de campagne en keuren de beelden die geplaatst zullen worden op voorhand. Zo garanderen we kwaliteitsvolle samenwerkingen waarvan jij achteraf tevreden kan zijn. Je hoeft hier dus niets voor te doen, wij regelen alles van begin tot einde.

Tevens bespreken we in een slotfase de resultaten die de campagne heeft opgeleverd. We zorgen voor statistieken, zwart op wit, die we verkrijgen van het (bedrijfs)account van de influencer maar anderzijds ook via tools die we efficiënt inzetten om engagement en authenticiteit te meten. Zo kunnen we analyseren of een samenwerking al dan niet succesvol geweest is.

We kijken als bureau dus niet enkel naar het aantal volgers, maar ook naar het engagement. Dat is minstens even belangrijk, zo niet belangrijker. Een merk heeft niets aan duizenden volgers als er niemand likes, comments of shares geeft op een campagne. Die interactie tussen de influencer en zijn of haar volgers is cruciaal voor een succesvolle campagne.

Om professioneel aan influencer marketing te doen, en tevens een groter publiek aan te trekken, richten we ons op influencers met minstens enkele duizenden volgers maar waarvan de engagement rate ook minimum 2% bedraagt. Echter hoe meer volgers, hoe kleiner de engagement rate. Daarom is het soms verstandiger om samen te werken met influencers met een kleiner volgersaantal.

Naast influencer marketing doen wij ook aan social media management. Hierbij beheren wij het volledige profiel van u bedrijf. Hierdoor zal u niet alleen heel wat tijd besparen maar ook een professionele begeleiding krijgen. Bekijk hier de mogelijkheden van een social media manager.

Subscribe To Our Newsletter

Get updates and learn from the best

Author: ROTS Creators

ROTS – Creators is een creatief bureau dat ervoor zorgt dat uw bedrijf de nodige aandacht krijgt die het verdient in de online wereld. Wij werken uw online product af van begin tot eind en volledig op maat van uw voorkeuren.