Hoe lang duurt het om een website te maken?

Een vraag die wij vaak krijgen is hoe lang het uiteindelijk duurt om een website te maken. Een duidelijk antwoord op die vraag geven is niet gemakkelijk. Je hebt namelijk heel wat elementen die beslissen hoe lang het duurt om een website te maken. Zo speelt de grootte van de website maar ook de complexiteit een belangrijke rol. Wij leggen je graag uit wat je kan verwachten.

Stappenplan voor een website

Analyse

De eerste stap dat wij ondernemen is samen met jou analyseren waarom je een website nodig hebt en wat hij voor je moet gaan beteken. En wat de doelgroep is die we willen bereiken.

Research

Hierna starten wij een onderzoek naar wat jouw doelgroep aantrekt en belangrijk vindt. En vooral op welke zoekwoorden zij zoeken? Want je wil natuurlijk wel gevonden worden in zoekmachines.

Idee

Al deze informatie gieten wij in een idee dat we bespreken met de klant. Er kan nog gekozen worden tussen verschillende opties en ideeën. De input van de klant is in deze fase zeer belangrijk!

Development

Dan komt het belangrijkste punt: het ontwikkelen van de website. Dit neemt vaak een week tot twee weken in beslag omdat wij aan een goede SEO-structuur willen werken. Want alleen zo zal je online vindbaar zijn.

Testing

Als de website dan uiteindelijk volledig ontwikkeld is, komt de testfase. Bij deze fase zitten we samen met de klant om de website te testen en eventuele aanpassingen te doen.

Implementation

Als laatste fase doen we nodige aanpassingen indien die er zijn. De website kan uiteindelijk online gezet worden. Na het lanceren kan je binnen de maand altijd nog contact opnemen voor eventuele aanpassingen.

Hoe lang duurt het om een website te maken?

Hoe lang duurt het om een website te maken?

Standaard website

Een standaard website is een website met 1 to 8 pagina’s waarbij er weinig speciale extra’s zijn. Het ontwikkelen op zich is dus vrij gemakkelijk en zal niet zoveel tijd in beslag nemen. De meeste tijd bij het maken van deze website’s gaat uit naar het zoekwoordonderzoek en het realiseren van een idee. Voor een standaard website mag je dus rekenen op een periode tussen de 2 tot 4 weken.

Middelgrote website

Een middelgrote website is een website met 9 tot 20 pagina’s waarbij er hier en daar wat extra’s zijn. Zoals een bewegend beeld of een pagina waar je een afspraak kan inplannen. Ook hier gaat er heel wat tijd naar het zoeken van de juiste zoekwoorden maar ook naar het uittekenen van de juiste structuur. Want dit is niet alleen belangrijk voor het gebruikersgemak maar ook voor de vindbaarheid in zoekmachines als Google. Voor dit soort websites mag je rekenen op een duur van 4 tot 6 weken. Afhankelijk van de extra’s die je wil en het aantal pagina’s. Het is echter niet zo dat je website gedurende deze hele tijd niet online komt te staan. Je kan ervoor kiezen om een simpele versie met de hoogst noodzakelijke gegevens reeds online te zetten terwijl wij werken aan de complexe versie. Zo ben je voor klanten altijd vindbaar.

Grote website

Een grote website is een website vanaf 20 pagina’s. Deze websites hebben vaak een complexe structuur en heel wat extra’s nodig. Het ontwikkelen van deze websites vraagt dus een gedetailleerde planning dat op voorhand wordt uitgetekend. Ook het onderzoek naar de juiste zoekwoorden zal hier enkele weken, en soms zelfs maanden, in beslag nemen als het over heel grote websites gaat. Om een grote website te maken mag je dus rekenen op minstens 6 weken maar dit kan oplopen naar enkele maanden tot soms 6 maand bij een zeer grote website met meer dan 100 pagina’s. Het is echter niet zo dat je website gedurende deze hele tijd niet online komt te staan. Je kan ervoor kiezen om een simpele versie met de hoogst noodzakelijke gegevens reeds online te zetten terwijl wij werken aan de complexe versie. Zo ben je voor klanten altijd vindbaar.

Webshops

Het maken van een webshop is zeer complex. Een webshop moet niet alleen beschikken over goede foto’s maar ook over een betrouwbaar en veilig betalingssysteem. Daarnaast moet de stock goed bijgehouden worden en liefst moet de website ook nog bovenaan in de zoekresultaten staan. Iets wat dus wel wat tijd in beslag neemt om te realiseren. Bij het maken van een webshop mag je dus rekenen op een bouwtijd van minstens 6 weken. De tijd is hier heel afhankelijk van het aantal producten dat je wil gaan verkopen.

Extra’s om een website te maken

De duur om een website te maken is ook sterk afhankelijk van de extra’s die je wil. Wil je veel bewegende beelden en video’s implementeren? Of wil je de website in verschillende talen? Dan zal dit ook extra dagen in beslag nemen. Hou er dus rekening mee dat elke extra toevoeging ook een meer kost met zicht meebrengt. Het implementeren van Instagram en Facebook is vaak inbegrepen.

More
articles