Wat is het verschil tussen SEO en SEA?

De kans dat je van deze twee termen al eens gehoord hebt als eigenaar van een website, is vrij groot. Wat ze juist betekenen en wat het grote verschil is, leg ik graag uit. Want dat is niet voor iedereen meteen duidelijk. Beide termen kunnen jouw bedrijf wel degelijk iets opleveren. Hieronder leggen we je uit wat je mag verwachten van zowel SEO als SEA.

SEO

SEO is de afkorting van Search Engine Optimization (zoekmachine optimalisatie) en is een verzameling van verschillende technieken om een website zo hoog mogelijk in zoekmachines als bijvoorbeeld Google te krijgen. En hoewel dit simpel klinkt, is dit niet helemaal zo. De juiste structuur, opbouw, onderzoek naar het zoekwoord, analyse en de juiste keywords gebruiken zijn maar een klein deel van wat SEO inhoudt. In theorie is SEO dan ook volledig gratis. Alleen ga je in de praktijk zien dat iemand die al deze technieken beheerst, natuurlijk niet gratis zijn diensten zal aanbieden. Daarnaast is SEO ook geen exacte wetenschap en zal het vaak een tijd duren voor je website helemaal bovenaan de zoekresultaten verschijnt, als dat al gebeurt!

Voordelen

SEO is zeker aan te raden voor bedrijven die een product of dienst willen verkopen voor een lange termijn. Want in tegenstelling tot SEA sta je voor een langere periode bovenaan in de zoeklijsten. Daarnaast zal organisch zoekverkeer veel natuurlijker overkomen op de klant en uiteindelijk duurzamer zijn als SEA. Want als je eenmaal bovenaan staat bij de zoekmachines, hoef je hier buiten het onderhoud aan je website geen extra kosten meer voor te betalen. En al zeker niet als je zelf over de nodige kennis beschikt.

Nadelen

SEO is geen exacte wetenschap en er zijn maar een paar mensen die de zogezegde ‘heilige graal’ gevonden hebben. Dus wanneer de eerste plek in een zoekmachine het doel is, is het niet altijd zeker dat je deze op een organische manier gaat bereiken. Daarnaast moet je met SEO heel wat geduld hebben en zal je niet meteen resultaten zien. Je moet namelijk een soort van reputatie opbouwen bij de zoekmachines. Wanneer je deze hebt opgebouwd zit je natuurlijk wel goed voor een lange periode!

 
Verschillen SEO en SEA

SEA

SEA is de afkorting van Search Engine Advertising en staat voor de gesponsorde zoekresultaten in zoekmachines. Je betaalt dus een bedrag voor de zichtbaarheid van je website. In tegenstelling tot SEO heb je hier dus wel de zekerheid dat je gezien wordt door potentiële klanten. Op Google wordt er bijvoorbeeld via Google AdWords geboden op de beste plaatjes in de zoekresultaten bij de juiste keywords. Zo heeft het geen zin om advertenties voor mannenkledij te laten zien bij iemand die aan het zoeken is voor vrouwenkledij. In tegenstelling tot SEO is SEA wel een (bijna) exacte wetenschap.

Voordelen

Voor de voordelen van SEA tegenover SEO moet je niet ver zoeken. Zo ga je de invloed van SEA meteen merken en ben je ook effectief zeker dat je zichtbaarheid en bezoekers gaat krijgen. Daarnaast kan je ook precies berekenen wat elke betaalde euro je ongeveer aan zichtbaarheid gaat kosten. Iets wat met SEO moeilijk te berekenen valt.

Nadelen

Het grote nadeel van SEA is natuurlijk de kostprijs en duurtijd van je zichtbaarheid. Stop je met investeren in advertenties, dan stopt ook de zichtbaarheid. Iets wat je met SEO helemaal niet hebt. SEA is dus helemaal niet duurzaam toekomstgericht. Natuurlijk moet niet elk product toekomstgericht zijn. Heb je een product dat maar tijdelijk in de kijker gezet moet worden, is SEA misschien wel de beste optie.

SEO VS SEA

Wij van ROTS Creators geloven sterk in de lange termijnvisie van SEO. Niet alleen omdat deze veel duurzamer is, maar ook omdat deze voor iets meer credibiliteit zorgt tegenover de concurrentie die hier zou voor betalen. Al kunnen de voordelen van SEA ook niet genegeerd worden. En daarom is een gezonde mix van deze twee technieken ideaal. Zeker wanneer je net een website opstart kan een goede SEA er voor zorgen dat je SEO beter wordt!

 

Meer informatie nodig over SEA of SEO? Of zoek je iemand voor het professionaliseren van jouw website zodat ook jij vindbaar bent in de zoekresultaten? Dan kunnen wij van ROTS Creators je zeker helpen! Bekijk hier de mogelijkheden of neem contact met ons op!

More
articles