Het juist gebruiken van de zoekwoorden waar je op gevonden wil worden is essentieel voor een hoge positie in zoekmachines. Deze zoekwoorden of synoniemen van dit zoekwoord voldoende laten terugkomen zonder dat dit de leesbaarheid van de tekst beïnvloed, is de kunst. Al moet je wel opletten dat je deze woorden niet teveel gaat gebruiken, want dit kan weer een negatief effect hebben. Klinkt dit allemaal ingewikkeld? Geen probleem! Wij maakten een SEO Keyword Checklist zodat je precies weet waar je op moet letten bij het schrijven je SEO-teksten.
1 De title tag
De belangrijkste plek waar het zoekwoord waar je op gevonden wil worden zeker niet mag ontbreken is de title tag. De titel van je pagina zal niet alleen op je website verschijnen maar zal ook verschijnen in zoekmachines als Google. Denk hier dus goed over na. Het meest optimale is dat je het zoekwoord zo ver mogelijk vooraan zet in de titel. Gebruik het zoekwoord maximaal één keer in de titel.
In de meeste gevallen is de titel van je pagina dezelfde als op Google. Wil je de zichtbare titel op Google herschrijven zodat deze meer aanklikbaar is? Dan kan je op WordPress gebruik maken van plugins als Yoast en The SEO Framework. Zeker bij een homepage is dit vaak nodig.
2 Eerste alinea
Hoe sneller de zoekmachines de zoekwoorden tegenkomen hoe beter. Daarom is het aangeraden om het zoekwoord in de eerste alinea te laten terugkomen. Het meest ideale is zelfs door het zoekwoord als eerste woord te gebruiken. Maar dit raden we alleen aan als dit ook logisch klinkt. Het belangrijkste van SEO is namelijk nog altijd de kwaliteit van de content. Gebruik het zoekwoord wel maximaal één keer per 100 woorden. Het zoekwoord meer gebruiken zal door zoekmachines als spam gezien worden.
3 H2 en H3 titels
Allereerst is belangrijk om een juiste structuur in je titels te gebruiken. Ga niet van een H2 naar een H4 zonder een H3 te gebruiken. Zoekmachines houden van een logische structuur, biedt deze dus aan. Daarnaast is het voldoende laten terugkomen van je zoekwoord in de H2 en H3 titels belangrijk. Ideaal is dat in 1 op de 3 tussentitels het zoekwoord terugkomt. Maar ook hier geldt de regel dat dit enkel mag gedaan worden als dit logisch is. Zo gebruiken wij in dit blogartikel het zoekwoord “SEO Keyword Checklist” veel minder in de tussentitels als aangeraden. Want de kwaliteit gaat boven alles!

4 Keyworddichtheid
De keyworddichtheid verwijst naar het aantal keren dat het zoekwoord gebruikt is de tekst. De meeste SEO-specialisten gebruiken het zoekwoord 3 tot 4 keer per 100 woorden. En hoewel dit absoluut een invloed heeft en ook als de waarheid wordt beschouwd is het niet erg om een keer het zoekwoord te veel of te weinig te gebruiken. Ook hier is de kwaliteit het belangrijkste. Het niet of maar eenmaal gebruiken van een zoekwoord, alsook het zoekwoord meer dan 8 keer gebruiken per 100 woorden, is geen goed plan. H2 en H3 titels mag je ook meetellen bij het gebruik van zoekwoorden.
5 Meta-description
De meta-description wordt net als de title-tag in zoekmachines als Google getoond. Deze Meta-description moet dus een samenvatting zijn van je pagina waar het zoekwoord minimum één en maximum tweemaal gebruikt wordt. Schrijf deze tekst niet alleen puur voor de SEO. Je moet er namelijk voor zorgen dat je tekst ervoor zorgt dat potentiële bezoekers op jouw link gaan klikken. Want het aantal clicks tegenover concurrenten is een zeer belangrijke factor voor positie 1 , 2, 3 of vier in de zoekmachines.
6 Foto's
Wat zeker niet mag vergeten worden in deze SEO Keyword Checklist is het juist toevoegen van foto’s. Want uit de meeste SEO-analyses die wij uitvoeren blijkt dat hier de meeste fouten in gemaakt worden. Zorg allereerst dat de foto de juiste titel heeft bij het uploaden. Dit mag bij enkele foto’s zeker het zoekwoord bevatten maar dat is niet nodig. Zolang de titel van de foto maar met het onderwerp van de pagina te maken heeft (bijvoorbeeld geen jpeg66).
Daarnaast is het toevoegen van een Alt-tekst en een beschrijving zeer belangrijk. Dit gaat niet alleen de pagina boosten in de zoekresultaten maar er ook voor zorgen dat deze foto’s in de zoekresultaten op afbeelding terechtkomen. Het zoekwoord waar je op gevonden wil worden in 1 op de 3 Alt-teksten toevoegen is ideaal. Let wel op! De beschrijving van de foto moet effectief overeenstemmen met wat er op de foto te zien is. In alle andere gevallen zullen zoekmachines dit als keywordspam ervaren.
7 URL
De URL is de naam van de plaats waar jouw pagina zich bevindt in het wereldwijde web. Het adres van je pagina dus. Je zoekwoord laten terugkomen in dit adres is niet alleen aangeraden maar van essentieel belang. Maak deze url zo gemakkelijk mogelijk en niet te lang. Je beperken tot alleen de zoekwoorden is zeker niet erg. Bij het toevoegen van blogberichten kan je instellen dat de categorie hier automatisch wordt aan toegevoegd. Iets wat wij aanraden om zo een duidelijke structuur binnen de website te creëren. Denk wel eerst goed na over de structuur binnen je website voor je aan de slag gaat.

SEO Keyword checklist Extra's
Zoekwoorden in vet zetten
Zoekwoorden en synoniemen voor dat zoekwoord in het vet zetten kan ook helpen in het hoger ranken in zoekmachines. Hierdoor geef je deze woorden extra kracht mee. Het zoekwoord in vet zetten werkt wel maar één keer. Meerdere keren je zoekwoord in het vet zetten zal dus niet werken. Let wel op: de leesbaarheid van een pagina is ook een belangrijke factor in de zoekmachines en het teveel vet zetten van teksten kan de leesbaarheid aandoenlijk verminderen.
Linken
Het linken naar externe websites heeft op zich weinig te maken met deze SEO Keyword checklist. Je moet wel vermijden dat je naar een externe pagina linkt die dezelfde keywords gebruikt als jij. Zelfs het linken naar een pagina die jouw keywords in zijn URL heeft staan is een slecht idee. Dit zorgt er alleen voor dat die andere pagina een boost krijgt. Waardoor deze waarschijnlijk boven jou komt te staan in de zoekwoorden.
De juiste zoekwoorden
Alle bovenstaande stappen zijn alleen van nut als je de juiste zoekwoorden gebruikt. Je kan namelijk helemaal bovenaan staan bij een bepaald zoekwoord maar als dit zoekwoord niet gebruikt wordt door jouw potentiële klanten heeft dit natuurlijk geen enkel nut. Websites als Google trends, SEranking en MOZ kunnen hierbij helpen.